A- A+
«Δώρο» Χριστουγέννων στους δανειολήπτες από την ΕΚΤ - Πίνακας με τη μείωση των δόσεων
Τη μείωση του επιτοκίου του ευρώ σε νέα ιστορικά χαμηλά ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κόντρα στις προβλέψεις των αναλυτών για μετάθεση μία τέτοιας απόφασης για το 2014.

Η μείωση του επιτοκίου του ευρώ από το 0,50% στο 0,25% αναμένεται να επηρεάσει άμεσα το κόστος δανεισμού και στην Ελλάδα.

Οι δανειολήπτες με συμβάσεις που προβλέπουν άμεση σύνδεση του επιτοκίου τους με τους ευρωπαϊκούς δείκτες αναφοράς (ΕΚΤ, euribor) αναμένεται να δουν τη μηνιαία δόση του επόμενου μήνα μειωμένη.

Ο λόγος γίνεται για την πλειονότητα των στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου και όλα τα επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια που είναι συνδεδεμένα είτε με το επιτόκιο της EKT ή με κάποια από τα επιτόκια euribor, που επίσης αναμένεται να μειωθούν.

Πόσο πέφτουν οι δόσεις

Όπως προκύπτει από το εργαλείο υπολογισμού δόσεων του Moneyonline.gr, μία μείωση του επιτοκίου ενός δανείου με υπόλοιπο 100.000 ευρώ, 20ετούς διάρκειας, από το 3,25% στο 3%, ισοδυναμεί με υποχώρηση της μηνιαίας δόσης από τα 567 ευρώ στα 555 ευρώ.

Μπορεί η υποχώρηση των 12 ευρώ να φαντάζει μικρή, ωστόσο εάν προστεθεί και στις προηγούμενες μειώσεις που έχουν εφαρμοστεί μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην ευρωζώνη, «μαζεύεται» ένα αξιοσημείωτο ποσό.

Το ίδιο προϊόν στις αρχές του 2009 επιβαρύνονταν με συνολικό ετήσιο κόστος 5,75%, με τη μηνιαία δόση να διαμορφώνεται σε πάνω από τα 660 ευρώ. Δηλαδή μετά το ξέσπασμα της κρίσης η μηνιαία δαπάνη για το νοικοκυριό του παραδείγματος έχει υποχωρήσει κατά τουλάχιστον 15%.

Στον ακόλουθο πίνακα μπορείτε να δείτε πόσο έχει μειωθεί διαχρονικά η μηνιαία δόση ανά 100.000 ευρώ δανείου, με κάθε μείωση του επιτοκίου του ευρώ.