A- A+
Διπλός έλεγχος από Τράπεζα της Ελλάδος και ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες - Οι πιο ελεγμένες στην ΕΕ
Σε διπλή δοκιμασία θα υποβληθούν το επόμενο διάστημα οι ελληνικές τράπεζες,, περνώντας από δύο τεστ αντοχής: της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το χρονοδιάγραμμα.

Με το πέρας των στρες τεστ που έχουν προγραμματιστεί, οι ελληνικές τράπεζες θα είναι τα περισσότερα ελεγμένα πιστωτικά ιδρύματα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ειδικότερα:

- Μέσα στο Νοέμβριο ή το αργότερο αρχές Δεκεμβρίου η Blackrock θα παραδώσει στην Τράπεζα της Ελλάδος τα αποτελέσματα της διαγωνιστικής της μελέτης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Τα στοιχεία αυτά θα χρησιμοποιηθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος, σε συνδυασμό με τα επιχειρησιακά πλάνα των ελληνικών τραπεζών για την εκτίμηση των κεφαλαιακών τους αναγκών, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα το αργότερο έως και τις αρχές του 2014.

- Μέσα στο Νοέμβριο θα ξεκινήσουν από την ΕΚΤ ασκήσεις αντοχής των 135 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι τέσσερις ελληνικοί συστημικοί όμιλοι: Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, Eurobank.

Οι έλεγχοι αυτοί για την αξιολόγηση κινδύνου, την ποιότητα στοιχείων ενεργητικού και την προσομοίωση ακραίων καταστάσεων για τις μεγάλες τράπεζες θα διαρκέσουν 12 μήνες.

Οι κεφαλαιακές ανάγκες

Το στοίχημα για τις ελληνικές τράπεζες είναι να μπορέσουν να διατηρήσουν τα επόμενα χρόνια δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας πάνω από τα ελάχιστα επιτρεπτά όρια, υπό τα πλέον δυσμενή σενάρια.

Εφόσον προκύψουν νέες ανάγκες, οι οποίες δεν θα μπορούν να καλυφθούν με ίδια μέσα από τους ελληνικούς ομίλους, στη διάθεση των αρχών βρίσκεται το πακέτο της ανακεφαλαιοποίησης, στο οποίο έχουν απομείνει περί τα 8 δισ. ευρώ.

Εάν οι ελληνικές τράπεζες καταφέρουν να περάσουν τα δύο στρες τεστ αναίμακτα, θα κατέχουν την πρωτιά στους ελέγχους στην Ευρώπη μετά το ξέσπασμα της κρίσης, έχοντας πιστοποιημένη από διαφορετικές πλευρές την ασφάλεια για τους πελάτες τους.

Οι ασκήσεις της ΕΚΤ

Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΚΤ, η συνολική αξιολόγηση που θα διενεργήσει είναι απαραίτητη πριν την ανάληψη πλήρους εποπτικής αρμοδιότητας στο πλαίσιο του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού.

«Η αξιολόγηση αποτελεί σημαντικό βήμα στο πλαίσιο της προετοιμασίας του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού και, γενικότερα, σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της διασφάλισης μεγαλύτερης διαφάνειας των τραπεζικών ισολογισμών και ομοιομορφίας των εποπτικών πρακτικών στην Ευρώπη» αναφέρει η Ευρωτράπεζα.

Η αξιολόγηση θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2013 και θα ολοκληρωθεί σε δώδεκα μήνες. Θα διενεργηθεί σε συνεργασία με τις εθνικές αρμόδιες αρχές των κρατών μελών που συμμετέχουν στον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό και με τη συνδρομή ανεξάρτητων τρίτων φορέων σε όλα τα επίπεδα στην ΕΚΤ και στις εθνικές αρμόδιες αρχές.

Οι τρεις στόχοι

Η άσκηση επιδιώκει τρεις βασικούς στόχους:

  • διαφάνεια, προκειμένου να ενισχυθεί η ποιότητα της διαθέσιμης πληροφόρησης για την κατάσταση των τραπεζών
  • εξυγίανση των ισολογισμών, προκειμένου να καθοριστούν και να εφαρμοστούν τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα, αν και όπου χρειάζονται
  • οικοδόμηση εμπιστοσύνης, προκειμένου να διαβεβαιωθούν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ότι οι τράπεζες είναι κατ’ ουσίαν εύρωστες και αξιόπιστες.

Η αξιολόγηση

Η αξιολόγηση θα περιλαμβάνει τρία στοιχεία:

i) την αξιολόγηση των κινδύνων για σκοπούς εποπτείας, προκειμένου να εξεταστούν από ποιοτική και ποσοτική άποψη βασικοί κίνδυνοι που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη ρευστότητα, τη μόχλευση και τη χρηματοδότηση

ii) έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού, προκειμένου να ενισχυθεί η διαφάνεια όσον αφορά τα ανοίγματα των τραπεζών μέσω του ελέγχου της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού τους, περιλαμβανομένης της καταλληλότητας της αποτίμησης των εν λόγω στοιχείων και των ασφαλειών, καθώς και των σχετικών προβλέψεων και

iii) άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test), προκειμένου να εξεταστεί η ανθεκτικότητα των ισολογισμών των τραπεζών σε σενάρια ακραίων καταστάσεων. Τα τρία αυτά στοιχεία συνδέονται στενά μεταξύ τους.

Στο 8% ο πήχης

Η αξιολόγηση θα χρησιμοποιεί ως βάση κεφαλαιακό δείκτη αναφοράς 8% κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (Common Equity Tier 1) και θα λαμβάνει υπόψη τον ορισμό που περιέχεται στην οδηγία IV σχετικά με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις/στον κανονισμό σχετικά με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, περιλαμβανομένων των μεταβατικών ρυθμίσεων, τόσο για τον έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού όσο και για το βασικό σενάριο της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.

Οι λεπτομέρειες της άσκησης προσομοίωσης θα ανακοινωθούν μεταγενέστερα σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.

Η συνολική αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί με τη συγκεντρωτική δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της, σε επίπεδο χώρας και τράπεζας, και τυχόν συστάσεων για τη λήψη εποπτικών μέτρων.

Το συνολικό αυτό αποτέλεσμα θα δημοσιευθεί πριν από την ανάληψη από την ΕΚΤ του εποπτικού της ρόλου τον Νοέμβριο του 2014 και θα περιλαμβάνει τα πορίσματα των τριών πυλώνων της συνολικής αξιολόγησης.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, κ. Mario Draghi, «η ενιαία συνολική αξιολόγηση, η οποία θα εφαρμοστεί ομοιόμορφα σε όλες τις σημαντικές τράπεζες, καλύπτοντας περίπου το 85% του τραπεζικού συστήματος της ζώνης του ευρώ, αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου για την Ευρώπη και για το μέλλον της οικονομίας της ζώνης του ευρώ. Η διαφάνεια θα είναι ο πρωταρχικός της στόχος. Αναμένουμε ότι η εν λόγω αξιολόγηση θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη του ιδιωτικού τομέα στην ευρωστία των τραπεζών της ζώνης του ευρώ και στην ποιότητα των ισολογισμών τους.».