A- A+
BNP: Γιατί είναι ενισχυμένη διαπραγματευτικά η Αθήνα - Οι εναλλακτικές για το χρέος
Ενισχυμένη διαπραγματευτική θέση έναντι της τρόικας διατηρεί η Ελλάδα μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, σύμφωνα με την BNP Paribas, προβλέποντας συμφωνία για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.

Όπως αναφέρει σε έκθεσή της η γαλλική τράπεζα, το πιο πιθανό σενάριο είναι να υπάρξει συμφωνία για το δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό και η λύση στο πρόβλημα του χρέους να μετατεθεί για αργότερα.

Ειδικότερα, οι αναλυτές της BNP Paribas τονίζουν ότι για πρώτη φορά από την έναρξη του προγράμματος το 2010, η Ελλάδα ξεκινάει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα από μια ευνοϊκή θέση.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους πιστωτές και ετοιμάζεται να φέρει καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα και την ανάπτυξη» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Το πλεόνασμα

Ειδικότερα, επισημαίνουν ότι «η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ για το 2013 και 1,6% για το 2014, υψηλότερο από τους στόχους που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα διάσωσης».

Την ίδια ώρα η ύφεση για το 2013 προβλέπεται να περιοριστεί στο 4% (έναντι πρόβλεψης για 4,2%), ενώ το 2014 αναμένεται επιστροφή σε ανάπτυξη με ρυθμό 0,6%.

Οι αναλυτές της γαλλικής τράπεζας είναι αισιόδοξοι και για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της τρόικα και της κυβέρνησης για το χρηματοδοτικό κενό των €4,4 δισ. το 2014 και των €6,5 δισ. το 2015.

Όπως εξηγούν, το κενό αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ότι το roll over των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης δεν εφαρμόστηκε ποτέ, παρά το γεγονός ότι ανακοινώθηκε το Δεκέμβριο του 2012.

Τα σενάρια για το κενό

Η BNP Paribas αναφέρει τα εξής πιθανά σενάρια για την αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού κενού:

1) Η ΕΚΤ θα περιορίσει την αντίθεση της στην μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων των κεντρικών τραπεζών

2) Η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές το 2014.

3) Η Ελλάδα θα υπογράψει τρίτο πακέτο διάσωσης αμέσως μετά τη λήξη της τρέχουσας αξιολόγησης

4) Θα χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια που “περίσεψαν” από τα €50 δισ. του ΤΧΣ.

5) Θα επιτραπεί στην Ελλάδα να εκδώσει βραχυπρόθεσμα ομόλογα ή έντοκα.

6)Μετακύλιση ομολόγου 5,22 δισ. ευρώ που λήγει το Μάιο του 2014, το οποίο είχε εκδώσει το ελληνικό κράτος το 2009 για την ενίσχυση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, με αντάλλαγμα προνομιούχες μετοχές.

Τι θα γίνει με το χρέος

Βέβαια, η ΒΝΡ σημειώνει ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει μόνο πρόβλημα χρηματοδότησης, αλλά πρέπει να επιλύσει το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.

Το Νοέμβριο του 2012 το Eurogroup αποφάσισε ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα βοηθήσουν την Ελλάδα να μειώσει το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα, στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και στο 110% το 2022.

Ωστόσο με βάση το σενάριο της τρόικα, υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν “επιπρόσθετα μέτρα ανακούφισης περίπου στο 4% του ΑΕΠ το 2014-2015” για να διασφαλιστεί ότι το χρέος θα υποχωρήσει στο 124% το 2020.

Η BNP Paribas εκτιμά ότι η τρόικα έχει της εξής επιλογές:

1) Κούρεμα χρέους

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να καλυφθεί το κενό βιωσιμότητας του χρέους είναι μέσω μιας συμμετοχής του επίσημου τομέα (OSI), με τη διαγραφή του ελληνικού χρέους που έχουν στην κατοχή τους τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και ο EFSF.

Το ΔΝΤ φαίνεται να προτιμά τη λύση αυτή, η οποία θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η λιτότητα αποδίδει.

Την ίδια ώρα όμως θα ενέχει σημαντικό “ηθικό κίνδυνο” και θα έχει αρνητικές πολιτικές επιπτώσεις για τις χώρες του πυρήνα ενόψει των επερχόμενων ευρωεκλογών.

Για τους λόγους αυτούς η BNP Paribas θεωρεί μικρές τις πιθανότητες για ένα OSI πριν τις ευρωεκλογές του Μαϊου.

2) Περισσότερες παραχωρήσεις και οικονομική στήριξη

Μια άλλη επιλογή θα είναι η κάλυψη του κενού μέσω περαιτέρω μειώσεων στο επιτόκιο των δανείων και στην μείωση της συμμετοχής στην συγχρηματοδότηση των διαρθρωτικών ταμείων.

Η πρώτη επιλογή θα μείωνε το έλλειμμα, ενώ η δεύτερη θα έδινε ώθηση στην ανάπτυξη, έχοντας θετικό αντίκτυπο στο χρέος.

Ωστόσο, καμία από τις δύο εναλλακτικές δεν θα έλυνε το πρόβλημα του ελληνικού χρέους μακροπρόθεσμα.

3) Επαναγορά του χρέους

Οι χώρες της ευρωζώνης θα μπορούσαν να δανείσουν περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα μέσω του ESM για την επαναγορά ομολόγων €30 δισ.

Σύμφωνα με την BNP Paribas το όφελος από μια τέτοια κίνηση θα ήταν μικρό, καθώς η τιμή των ελληνικών ομολόγων έχει αυξηθεί.

4) Αλλαγή των στόχων για το χρέος

Οι διεθνείς δανειστές της Ελλάδας έχουν την επιλογή να αλλάξουν τους στόχους για την βιωσιμότητα του χρέους και να δώσουν στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο για να το επιτύχει.

Η επιλογή αυτή αναμένεται να βρει την αντίσταση του ΔΝΤ, καθώς θα πλήξει την αξιοπιστία όσον αφορά τους υπολογισμούς για την βιωσιμότητα του χρέους.

Η επίτευξη συμφωνίας για την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα είναι δύσκολη, καταλήγει η έκθεση, προβλέποντας ότι το ζήτημα θα μετατεθεί πιθανότατα για αργότερα.