A- A+
Ecofin: Προχωρά η τραπεζική ένωση στην ΕΕ - Η διασφάλιση των καταθέσεων
Ένα ακόμη μικρό βήμα για τη δημιουργία μίας τραπεζικής ένωσης στην ΕΕ έγινε στην τελευταία συνεδρίαση του Ecofin, με την απόφαση για τον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό για τον τραπεζικό κλάδο.

Συγκεκριμένα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθέτησαν τους σχετικούς κανονισμούς, που προβλέπουν ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) θα αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τις εθνικές εποπτικές αρχές των κρατών μελών.

Θα καλύπτει την Ευρωζώνη καθώς και όσες χώρες εκτός της Ευρωζώνης επιθυμούν να συμμετάσχουν. Η ΕΚΤ θα έχει την άμεση εποπτεία των τραπεζών της Ευρωζώνης, αν και με διαφοροποιημένο τρόπο και σε στενή συνεργασία με τις εθνικές εποπτικές αρχές. Θα είναι υπεύθυνη για τη συνολική λειτουργία του Ενιαίου Μηχανισμού.

Η ΕΚΤ αναμένεται να αναλάβει τα εποπτικά της καθήκοντα 12 μήνες μετά την έναρξη ισχύος της σχετικής νομοθεσίας.

Διαχωρισμός καθηκόντων

Οι υπουργοί Οικονομικών σημειώνουν ότι τα καθήκοντα της ΕΚΤ στη νομισματική πολιτική θα διαχωριστούν από τα νέα εποπτικά καθήκοντα της κεντρικής τράπεζας, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος πιθανών συγκρούσεων συμφερόντων μεταξύ των στόχων νομισματικής πολιτικής και της προληπτικής εποπτείας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ένα εποπτικό συμβούλιο, αρμόδιο για την προετοιμασία των εποπτικών καθηκόντων θα συσταθεί εντός της ΕΚΤ.

Τα σχέδια αποφάσεων του συμβουλίου θα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν εγκριθεί εκτός και αν απορριφθούν από το ίδιο το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.

Ο ρόλος των εθνικών τραπεζών

Την ίδια στιγμή, οι εθνικές εποπτικές αρχές θα διατηρήσουν τον έλεγχο των εργασιών που δεν μεταβιβάζονται στην ΕΚΤ, για παράδειγμα σε σχέση με την προστασία των καταναλωτών, το ξέπλυμα χρήματος, τις υπηρεσίες πληρωμών και τα υποκαταστήματα των τραπεζών σε τρίτες χώρες.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) θα διατηρήσει την αρμοδιότητα της για την περαιτέρω ανάπτυξη ενός "ενιαίου εγχειρίδιου κανόνων" για την τραπεζική βιομηχανία.

Σημειώνεται ότι η σύσταση της ενιαίας αρχής για τις τράπεζες στην Eυρωζώνη αποτελεί προϋπόθεση ώστε να επιτραπεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητα (ESM) «να έχει τη δυνατότητα απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών», προς διασφάλιση των καταθετών.