A- A+
Ποιοι θα ήταν σήμερα οι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών αν εξασκούνταν όλα τα warrants
Πληροφόρηση για τους κατόχους των warrants που διατέθηκαν δωρεάν στους επενδυτές μαζί με τις μετοχές που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, έδωσε στη δημοσιότητα το Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Ο λόγος γίνεται για τους τίτλους παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης (warrants) που συνόδευαν τις μετοχές που πουλήθηκαν στους επενδυτές που συμμετείχαν στις αυξήσεις κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς.

Οι τίτλοι αυτοί παρέχουν το δικαίωμα στον κάτοχό τους να αγοράσουν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ένα συγκεκριμένο αριθμό μετοχών της τράπεζας στην τιμή της αύξησης κεφαλαίου, πλέον ενός αυξανόμενου επιτοκίου, τα επόμενα 4,5 χρόνια.

Έτσι, εφόσον εξασκηθούν, θα ανατρέψουν τις μετοχικές συνθέσεις των τριών ομίλων, οι οποίοι κατάφεραν να διατηρήσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα, λόγω της συμμετοχής των επενδυτών σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% στις εκδόσεις νέων μετοχών.

Οι νέοι ...ιδιοκτήτες

  • Εθνική Τράπεζα: Το Ίδρυμα Ιωάννη Λάτση ελέγχει σήμερα το 1,03% του μετοχικού κεφαλαίου, ως αποτέλεσμα της συμμετοχής του στο πρόγραμμα ανταλλαγής μετοχών με τη Eurobank, στο πλαίσιο της συχγώνευσης των δύο τραπεζών, η οποία ωστόσο ακυρώθηκε.

Εάν εξασκηθούν τα warrants στο σύνολό τους, το νέο ποσοστό του ιδρύματος θα διαμορφωθεί σε 9,030%.

  • Τράπεζα Πειραιώς: Η πορτογαλική BCP κατέχει σήμερα το 4,639% των δικαιωμάτων ψήφου, το οποίο μετά την πλήρη εξάσκηση των warrants μπορεί να ανέλθει στο 25,4%.

Υπενθυμίζεται ότι η BCP συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου, στο πλαίσιο συμφωνίας για εξαγορά της θυγατρικής της στην Ελλάδα Millennium Bank από τον όμιλο της Πειραιώς.

Η εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Baupost στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Πειραιώς ανέρχεται σε 0,010%, το οποίο μετά την εξάσκηση των warrants θα φτάσει σε 6,060%.

  • Alpha Bank: Συμμετοχή 1,28% έχει σήμερα το κρατικό fund του Κατάρ Paramount, το οποίο μέσω των warrants μπορεί να φτάσει έως και το 8,99%.

Η Citigroup έχει ποσοστό 0,69%, το οποίο μπορεί να φτάσει έως και το 5,48%.