A- A+
Αναστασιάδης: Άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων στις κυπριακές τράπεζες από το 2014
Σχέδιο για την άρση όλων των περιορισμών που ισχύουν σήμερα στην κίνηση κεφαλαίων τον Ιανουάριο του 2014, επεξεργάζεται η Κύπρος, σύμφωνα με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Σε συνέντευξη του που δημοσιεύει το Bloomberg, ο πρόεδρος διαφοροποιείται από τον οδικό χάρτη που ανακοίνωσε τον Αύγουστο το υπουργείο, και που προνοεί την άρση των εσωτερικών περιορισμών το Μάρτιο του 2014 και των περιορισμών για εξαγωγή χρημάτων αργότερα, αναλόγως της κατάστασης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Κύπριος πρόεδρος τονίζει τη σημασία της εφαρμογής της συμφωνίας με τους διεθνείς πιστωτές.

Στόχος ο Ιανουάριος

«Ο στόχος τώρα είναι να δημιουργηθούν συνθήκες για ανάπτυξη και να αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως η ανεργία και σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος» τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι περιορισμοί αίρονται», προσθέτοντας ότι «θα τελειώσουν εντός ενός χρονικού πλαισίου μέχρι τον Ιανουάριο του 2014».

«Πιστεύω ότι συντομότερα από ότι αναμένεται, θα είμαστε σε θέση να πάμε στις αγορές, και να δημιουργήσουμε μια ενθαρρυντική προοπτική για τη χώρα», τόνισε σχετικά.

Οι Ρώσοι και η ΕΕ

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι υπάρχει εμπιστοσύνη από τους ρώσους που συνεχίζουν να έχουν τη βάση τους στην Κύπρο. «Η Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ είναι εταίροι και φίλοι, αλλά αυτό πρέπει να το πούμε επίσης και για τους ρώσους», είπε.

«Η κυπριακή οικονομία έχει στηριχθεί από ρωσικό κεφάλαιο, επενδύσεις και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες» τόνισε.

Η ρωσική κυβέρνηση συμφώνησε πριν λίγες μέρες στην αναδιάρθρωση του ρωσικού δανείου 2,5 δισ. ευρώ που έλαβε η Κύπρος, χαρίζοντας στην Κύπρο τόκους αξίας 160 εκατ. ευρώ.

Ποιοι περιορισμοί ισχύουν

Αυτή τη στιγμή και παρά την άρση κάποιων απαγορεύσεων, εξακολουθούν να ισχύουν σημαντικοί περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.

Οι σημαντικότεροι είναιι οι εξής:

- Μέγιστο ημερήσιο όριο ανάληψης μετρητών: 300 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο, ανά τράπεζα, 500 ευρώ για νομικά πρόσωπα

- Ανώτατο μηνιαίο όριο μεταφοράς χρημάτων ή πληρωμών χωρίς μετρητά εντός Κύπρου: 15 χιλ. ευρώ, ανά φυσικό πρόσωπο ανά τράπεζα, 75 χιλ. ευρώ για επιχειρήσεις.

- Μεταφορές ή πληρωμές για την αγορά αγαθών ή υπηρεσιών: 300 χιλ. ευρώ ανά συναλλαγή. Για μεγαλύτερα ποσά χρειάζεται έγκριση.

- Προθεσμιακές Καταθέσεις: Απαγορεύεται ο τερματισμός κατάθεσης πριν τη λήξη της, εκτός και αν αυτός γίνει για την πληρωμή δανείου ή υποχρεώσεων προς το δημόσιο.

Εξαιρούνται περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης όπως πληρωμή ιατρικών εξόδων.

- Μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό. Όριο οι 3 χιλ. ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο, ανά ταξίδι στο εξωτερικό.