A- A+
Πόσο μειώθηκε το ρίσκο για τις ελληνικές τράπεζες μετά τις συγχωνεύσεις
Στο μισό σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο έχει μειωθεί ο συστημικός κίνδυνος για τις ελληνικές τράπεζες, μετά τις τελευταίες συγχωνεύσεις. Η Ελλάδα πέτυχε την την καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη.

Όπως μεταδίδει το Euromoney, επικαλούμενο τα στοιχεία για το δείκτη συστημικού κινδύνου που καταρτίζει το Κέντρο Διαχείρισης Κινδύνου της Λωζάνης (CRML), οι ελληνικές τράπεζες έχουν ενισχύσει τη ρευστότητα τους και τα κεφαλαιακά τους «μαξιλάρια» τους τελευταίους μήνες εν μέσω μιας ευρύτερης συρρίκνωσης του συστημικού τραπεζικού κινδύνου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Έως τα τέλη Ιουνίου, το συστημικό ρίσκο που φέρουν οι ελληνικές τράπεζες μειώθηκε κατά το ήμισυ, στα 13 δισ. ευρώ από 27 δισ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου.

Σύμφωνα με την έρευνα, η δραματική πτώση του συστημικού κινδύνου των ελληνικών τραπεζών αποδίδεται στη δραματική ενοποίηση του τραπεζικού συστήματος και απομόχλευση.

Τι ισχύει στην Ευρώπη

Μετά την Ελλάδα, τη μεγαλύτερη συρρίκνωση συστημικού κινδύνου κατέγραψε το τραπεζικό σύστημα της Μ. Βρετανίας και της Ολλανδίας, κατά 12% και κατά 13% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το σχετικό δείκτη, τα εκτιμώμενα κεφάλαια που θα έπρεπε να διοχετεύσουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στο τραπεζικό σύστημα σε περίπτωση που ξέσπαγε μια χρηματοοικονομική κρίση, υποχώρησαν στα 1,122 τρισ. ευρώ στο διάστημα από τα τέλη Μαρτίου έως τα τέλη Ιουνίου, από 1,23 τρισ. ευρώ προηγουμένως.

Ο δείκτης –που επαναξιολογείται σε μηνιαία βάση- υπολογίζει το συστημικό ρίσκο των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών μετρώντας το μέγεθος, τη μόχλευση και την έκθεση στα σοκ των παγκόσμιων αγορών μετοχών.

Στον αντίποδα, η Γαλλία συνεχίζει να αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, με τη γαλλική κυβέρνηση να καλείται να βρει τουλάχιστον 300 δισ. ευρώ για να ενισχύσει τις τράπεζες της, στην περίπτωση ενός χρηματοπιστωτικού κραχ.