A- A+
ΚΤΚ: Δε θα υπάρξει ξανά «κούρεμα» καταθέσεων στην Κύπρο
Διαβεβαίωση για πρώτη φορά μετά το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο ότι δεν θα επαναληφθεί κάτι τέτοιο στο μέλλον, έδωσε η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ). Στα 1 δισ. ευρώ το «μαξιλάρι» ασφαλείας.

Σε επίσημη ανακοίνωσή της, λίγα 24ωρα μετά τη συμφωνία για «κούρεμα» 47,50% στις καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου, η νομισματική αρχή διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξει νέα μετατροπή καταθέσεων σε μετοχικό κεφάλαιο, πέραν αυτής που έχει ήδη γίνει στην Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή.

Επιπλέον, σημειώνει ότι όλες οι ανακεφαλαιοποιήσεις θα επιτευχθούν μέσω ιδιωτικών κεφαλαίων ή με χρήματα από το πρόγραμμα στήριξης, ενώ διευκρινίζει ότι υπάρχει «μαξιλάρι» 1 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα για παν ενδεχόμενο.

Η Κεντρική Τράπεζα υπογραμμίζει ότι οι Αρχές άρχισαν ήδη να εφαρμόζουν ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, το οποίο διασφαλίζει ότι οι τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και βιώσιμες και ότι η ρύθμιση και εποπτεία του τραπεζικού τομέα έχει ενισχυθεί.

Προκειμένου να ενισχυθεί η ικανότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων να αντιμετωπίσουν κραδασμούς, η ΚΤΚ θα επανεξετάσει το ισχύον πλαίσιο σε σχέση με τη διαδικασία χορήγησης δανείων, ώστε να εντοπίσει τυχόν κενά και να τα αντιμετωπίσει αναλόγως.