A- A+
Περνά στην Εθνική Τράπεζα το «καλό» κομμάτι της Probank - Διασφαλίζονται οι καταθέσεις
Στην Εθνική Τράπεζα καταλήγει το υγιές τμήμα της Probank, η οποία διασπάσθηκε σε «καλή» και «κακή» από την Τράπεζα της Ελλάδος μετά τις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις για την ανακεφαλαιοποίησή της.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μετά από τη διαγωνιστική διαδικασία που διεξήχθη την Παρασκευή, η «καλή» Probank εξαγοράζεται από την Εθνική Τράπεζα.

Ο όμιλος ΕΤΕ αποκτά το σύνολο των καταθέσεων της Probank, ύψους 3,1 δισ. ευρώ και δάνεια 2,50 δισ. ευρώ.

Στην Εθνική Τράπεζα περνά επίσης το δίκτυο των 112 καταστημάτων της τράπεζας και το σύνολο του προσωπικού.

Αναμένονται σε λίγο οι επίσημες ανακοινώσεις...

Από το βράδυ της Πέμπτης το Moneyonline.gr μετέδιδε

Χωρίς αίσιο τέλος ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις της διοίκησης της Probank με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές που θα κάλυπταν το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης. Προωθείται η λύση της ομαλής εξυγίανσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις με το fund Earlington δεν είχαν αίσιο τέλος, λόγω των όρων που τέθηκαν από την πλευρά του υποψήφιου επενδυτή για την υποβολή προσφοράς.

Ειδικότερα, το fund ζήτησε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να ενισχύσει κεφαλαιακά την τράπεζα στην περίπτωση που ρυθμισμένα από την προηγούμενη διοίκηση δάνεια, καθίστατο προβληματικά στο μέλλον.

«Κόκκινο» από τρόικα

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι εκπρόσωποι της τρόικας όταν άκουσαν το αίτημα του επενδυτή «μόνο αφρούς δεν έβγαλαν», θεωρώντας τελείως παράλογο αυτό που ζητήθηκε.

Ως εκ τούτου αναμένεται το αργότερο μέχρι την Παρασκευή το πρωί, οπότε λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί από τις αρχές για την αύξηση κεφαλαίου των 220 εκατ. ευρώ, η υποβολή πρότασης από το fund Earlington.

Τραπεζικοί κύκλοι υπογραμμίζουν ότι εάν τελικώς κατατεθεί προσφορά θα πρόκειται για μεγάλη έκπληξη. Ωστόσο, προσθέτουν ότι αν δε λήξει και τυπικά η προθεσμία δεν μπορούν να μιλήσουν με απόλυτη σιγουριά για το τι θα αποφασίσει τελικώς το fund.

Έρχεται εξυγίανση

Στην Τράπεζα της Ελλάδος και στο ΤΧΣ οι μηχανισμοί είναι έτοιμοι, ώστε σε περίπτωση που δεν υπάρξει τελικώς συμφωνία, να προωθηθεί η λύση της ομαλής εξυγίανσης της Probank.

Ειδικότερα, θα προωθηθεί η διάσπασή της σε «καλή» και «κακή» με την πρώτη να τίθεται προς πώληση με διαγωνισμό «εξπρές» μέσα στο Σαββατοκύριακο και τη δεύτερη σε εκκαθάριση.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, πρόταση για το υγιές τμήμα της Probank είναι έτοιμες να καταθέσουν Εθνική και Eurobank, με την πρώτη να θεωρείται το φαβορί για την εξαγορά της.

Οι καταθέσεις

Όπως έγινε και σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις, το σύνολο των καταθέσεων της Probank θα μεταφερθούν στη «καλή» τράπεζα, διασφαλίζοντας πλήρως τα συμφέροντα των καταθετών της.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τους μετόχους και τους λοιπούς πιστωτές της τράπεζας, οι οποίοι θα πρέπει να αναμένουν από το προϊόν της εκκαθάρισης για να αποζημιωθούν, έχοντας ελάχιστες έως μηδαμινές πιθανότητες να αναπληρώσουν έστω και ένα μέρος των απωλειών τους.

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν και οι εργαζόμενοι της τράπεζας, οι οποίοι είχαν δανειοδοτηθεί από αυτήν για την αγορά μετοχών σε προηγούμενη αύξηση κεφαλαίου και τώρα θα αναγκαστούν να αποπληρώνουν δάνεια για τίτλους, η αξία των οποίων εκμηδενίστηκε...