A- A+
Στο 27,8% τα «κόκκινα» δάνεια στο α΄ τρίμηνο του 2013 – Πού ποντάρουν οι τράπεζες
Νέα επιδείνωση εμφάνισε η ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων των τραπεζών σε όλες τις κατηγορίες χρηματοδοτήσεων στο α΄ τρίμηνο του 2013, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ειδικότερα, στο τέλος του φετινού Μαρτίου ο λόγος του συνόλου των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων ανήλθε σε 27,8% έναντι 24,5% στο τέλος του 2012 και 18,7% στο τέλος του 1ου 3μήνου του 2012.

Ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση διαμορφώνεται στο 27,5% στα επιχειρηματικά δάνεια, στο 22,9% στα στεγαστικά δάνεια και στο 42,4% στα καταναλωτικά δάνεια.

Τα επόμενα τρίμηνα

Όπως επισημαίνει σε σχετική ανάλυσή της η Alpha Bank, η βελτίωση της ρευστότητας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και έγκαιρη ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας είναι αναγκαία για την έναρξη της διαδικασίας μείωσης της ανεργίας, αλλά και για την αντιστροφή της τρέχουσας πορείας επιδείνωσης της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών.

Ειδικότερα, στις αρχές του 2013 η μεγάλη άνοδος των καθυστερήσεων αποδίδεται στη μεγάλη πτώση του ΑΕΠ.

Ωστόσο, οι οικονομολόγοι της τράπεζας υπογραμμίζουν ότι ήδη υπάρχουν ενδείξεις διακοπής της πορείας επιδείνωσης της αγοράς εργασίας, οι οποίες, αν επιβεβαιωθούν στους επόμενους μήνες με τη βοήθεια και της προωθούμενης αναζωπύρωσης της κατασκευαστικής δραστηριότητας στα μεγάλα κρατικά έργα και τα ΣΔΙΤ και με την άνοδο του τουρισμού θα συμβάλουν και στην αντιστροφή και της πορείας επιδείνωσης της ποιότητας και του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών.