A- A+
Πώς πέτυχε κέρδη 375 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο η Eurobank - Αναστροφή στη ΝΑ Ευρώπη
Καθαρά κέρδη μετά από φόρους ύψους 375 εκατ. ευρώ πέτυχε η Eurobank στο α΄ τρίμηνο του 2013, ως αποτέλεσμα της προσμέτρησης του αναβαλλόμενου φόρου που προέκυψε από την αναπλήρωση των ζημιών του PSI. Κέρδη 12 εκατ. ευρώ στη ΝΑ Ευρώπη.

Η Eurobank ζήτησε την άμεση και πλήρη ανακεφαλαιοποίησή της από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατά 5,8 δισ. ευρώ, αποκαθιστώντας την κεφαλαιακή της βάση με pro-forma δείκτη βασικών κυρίων κεφαλαίων (EBA Core Tier 1) 9,5%.

Η εξέλιξη των βασικών της μεγεθών έχει ως εξής:

- Αύξηση καταθέσεων στην Ελλάδα κατά €1,5 δισ. το Α΄ τρίμηνο του 2013 και μείωση της χρηματοδότησης από το Ευρωσύστημα σε €21,3 δισ., από €34 δισ. το Α΄ εξάμηνο του 2012. Βελτίωση του δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις σε 132%.

- Μείωση των συνολικών προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις κατά 5% έναντι του Δ΄ τριμήνου του 2013 στα €418 εκ., που είναι το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 4 τριμήνων.

- Μείωση του λειτουργικού κόστους με αυξανόμενους ρυθμούς (9% σε ετήσια βάση). Η σωρευτική μείωση των δαπανών από το 2008 θα προσεγγίσει το 30% στο τέλος του έτους.

- Καθαρά κέρδη €12 εκ. από τις δραστηριότητες στο εξωτερικό, η καλύτερη επίδοση τα τελευταία 6 τρίμηνα. Μείωση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις στο χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή της κρίσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

- Καθαρά κέρδη μετά από φόρους €375 εκ. συμπεριλαμβανομένων εκτάκτων αποτελεσμάτων.

Δήλωση διοίκησης

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Νικόλαος Νανόπουλος δήλωσε τα εξής:

«Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης της Eurobank σηματοδοτεί την έναρξη μιας καινούργιας πορείας για την Τράπεζα και συμπίπτει με ενθαρρυντικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία οι οποίες συνδέονται με τη σημαντική πρόοδο στο πεδίο της δημοσιονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τη συνακόλουθη εμφανή βελτίωση του διεθνούς κλίματος προς τη χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Eurobank, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, κατέγραψε μια σειρά θετικών τάσεων σε βασικά μεγέθη, με σημαντικότερες τη μείωση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις, τη συνεχιζόμενη αύξηση των καταθέσεων και την επάνοδο σε κερδοφορία των διεθνών δραστηριοτήτων.

Με εξασφαλισμένη πλέον την κεφαλαιακή της βάση, η Eurobank, ως συστημικός τραπεζικός πυλώνας, είναι σε θέση να παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που της αναλογεί στην εν εξελίξει στρατηγική αναδιάταξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, στοχεύοντας παράλληλα στη γρήγορη επιστροφή της στις αγορές και στην άντληση ιδιωτικών κεφαλαίων.

Αξιοποιώντας την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού μας και τους ισχυρούς δεσμούς με τους πελάτες μας, εστιάζουμε στη χρηματοδότηση της οικονομίας, μέσα από καινοτόμες πρωτοβουλίες για τη στήριξη της υγιούς, εξωστρεφούς και διεθνώς ανταγωνιστικής επιχειρηματικότητας, η οποία αποτελεί κλειδί για την έξοδο της χώρας από την κρίση.»

Επισκόπηση αποτελεσμάτων

Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, που είναι σε εξέλιξη, σε συνδυασμό με την πρόδοο που έχει σημειωθεί στη δημοσιονομική προσαρμογή έχουν οδηγήσει σε μια σταδιακή μεταστροφή του κλίματος και στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς τη χώρα και το τραπεζικό σύστημα.

Γεγονός που αποτυπώνεται, μεταξύ άλλων, στη συνεχιζόμενη επιστροφή των καταθέσεων, στην πρόσβαση των τραπεζών στη διατραπεζική αγορά, στη σημαντική αποκλιμάκωση των spreads των ελληνικών ομολόγων και στις αναβαθμίσεις της χώρας και των συστημικών τραπεζών από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Η άμεση και πλήρης ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank κατά €5,8 δισ. από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων την 30η Απριλίου του 2013, ισχυροποιεί την Τράπεζα και της επιτρέπει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στο νέο τραπεζικό τοπίο που διαμορφώνεται και στην προσπάθεια της χώρας να εξέλθει της κρίσης και να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Στα πλαίσια των πρωτοβουλιών για την περαιτέρω ενίσχυση των κεφαλαίων της, η Eurobank προβαίνει ήδη σε εξαγορά υβριδικών τίτλων και τίτλων μειωμένης εξασφάλισης έως €580εκ. με ταυτόχρονη συμμετοχή των κομιστών των τίτλων σε ισόποση αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Με την ανακεφαλαιοποίηση από το ΤΧΣ και μετά την ολοκλήρωση της ανωτέρω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, o δείκτης βασικών κυρίων κεφαλάιων (EBA Core Tier I) διαμορφώνεται pro-forma σε 9,5% .

Αύξηση καταθέσεων

Η αύξηση των καταθέσεων πελατών συνεχίστηκε για τρίτο κατά σειρά τρίμηνο, με τα υπόλοιπα στην Ελλάδα να ενισχύονται κατά €1,5 δισ., μετά την αύξησή τους κατά €1,8 δισ. το Δ΄ τρίμηνο του 2012.

Η αύξηση των καταθέσεων σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη απομόχλευση στοιχείων του ενεργητικού είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της διαφοράς των χορηγήσεων από τις καταθέσεις κατά €2,2 δισ. και τη βελτίωση του δείκτη ρευστότητας στο 132% στο τέλος Μαρτίου 2013, από 159% τον Ιούνιο του 2012.

Στο εξωτερικό, οι καταθέσεις υπερβαίνουν τις χορηγήσεις, με αποτέλεσμα ο δείκτης ρευστότητας να διαμορφώνεται στο 93% στο τέλος του Α΄ τριμήνου του 2013, σε σχέση με 101% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012.

Η επιστροφή των καταθέσεων και η άντληση ρευστότητας από την αγορά βοήθησαν επίσης στη σημαντική μείωση της εξάρτησης από το Ευρωσύστημα από €34 δισ. το Α΄ εξάμηνο του 2012 σε €21,3 δισ. σήμερα.

Η Τράπεζα διατηρεί επαρκή αποθέματα ρευστότητας, καθώς διαθέτει ενέχυρα αποδεκτά από το Ευρωσύστημα για την άντληση ρευστότητας ύψους €6 δισ. και επιπρόσθετων €2,5 δισ. στο εξωτερικό.

Σε λειτουργικό επίπεδο, η μείωση του κόστους συνεχίστηκε με αυξανόμενους ρυθμούς και διαμορφώθηκε σε 9% σε σχέση με το Α΄ τρίμηνο του 2012. Η σωρευτική μείωση των λειτουργικών δαπανών της Eurobank από το 2008 θα προσεγγίσει στο τέλος του χρόνου το 30%.

Η πορεία των εσόδων

Tα καθαρά έσοδα από τόκους υποχώρησαν κατά 8,6% έναντι του Δ΄ τριμήνου του 2012 και διαμορφώθηκαν σε €277 εκ.

Η σταδιακή μείωση του κόστους καταθέσεων, η εξομάλυνση της διαφοράς των επιτοκίων euribor και ΕΚΤ καθώς και η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης αναμένεται να αναστρέψουν τη μείωση των εσόδων από τόκους κατά την τρέχουσα χρονιά.

Τα συνολικά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες υποχώρησαν σε €65 εκ., από €71 εκ. το Δ΄ τρίμηνο του 2012, λόγω κυρίως χαμηλότερων εσόδων από τη διαχείριση περιουσίας και τις ασφαλιστικές εργασίες, ήταν όμως υψηλότερα από το Β΄ και Γ΄ τρίμηνο του 2012.

Η επάνοδος των μη οργανικών εσόδων σε θετικό έδαφος συνετέλεσε στην αύξηση των συνολικών εσόδων κατά 1,4% έναντι του Δ΄ τριμήνου του 2012 σε €343 εκ.

Η μείωση των δαπανών σε συνδυασμό με την αύξηση των συνολικών εσόδων οδήγησε στην αύξηση των καθαρών εσόδων προ προβλέψεων κατά 11,1% σε σχέση με το Δ΄ τρίμηνο του 2012 σε €94 εκ.

Μείωση προβλέψεων

Οι Προβλέψεις Επισφαλών Απαιτήσεων σημείωσαν πτώση κατά 5,4% την ίδια περίοδο και διαμορφώθηκαν σε €418 εκ., που είναι το χαμηλότερο επίπεδο των 4 τελευταίων τριμήνων.

Οι προβλέψεις του εξωτερικού μειώθηκαν επίσης στο χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή της κρίσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και διαμορφώθηκαν σε €42 εκ.

Τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών στο εξωτερικό υποχώρησαν κατά 25% και στην Ελλάδα κατά 5% σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012.

Συνολικά τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών διαμορφώθηκαν στο 24,6% του χαρτοφυλακίου στο τέλος Μαρτίου 2013, από 22,8% στο τέλος Δεκεμβρίου 2012, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν σε 19,7% του χαρτοφυλακίου και καλύπτονται κατά 53,6% από προβλέψεις (εξαιρουμένων των εξασφαλίσεων).

Καθαρά κέρδη

Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε €375 εκ., περιλαμβανομένων εκτάκτων αποτελεσμάτων, τα οποία αφορούν κυρίως αναβαλλόμενο φόρο. Οι δραστηριότητες στο εξωτερικό είχαν θετική συνεισφορά, καθώς τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 6 τριμήνων και διαμορφώθηκαν σε €12 εκ.

Παρά την πρόσφατη κρίση στην Κύπρο, η Eurobank Cyprus είχε μια ιδιαίτερα θετική επίδοση, επιτυγχάνοντας κέρδη €5 εκ. το Α΄ τρίμηνο του 2013, ενώ δεν υπήρξαν σημαντικές εκροές καταθέσεων από την έναρξη της κρίσης μέχρι και σήμερα.

Η Τράπεζα εξακολουθεί να διατηρεί σημαντικά αποθέματα ρευστότητας (δείκτης δανείων προς καταθέσεις 50%), πολύ καλή ποιότητα χαρτοφυλακίου (τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανέρχονται σε μόλις 6% του χαρτοφυλακίου) και ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια (32%).