A- A+
Ανοίγει (;) θέμα πλειστηριασμών στα ακίνητα η κυβέρνηση - Αναδίπλωση λόγω αντιδράσεων
Θέμα άρσης της απαγόρευσης στους πλειστηριασμούς ακινήτων από τις τράπεζες για στεγαστικά δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση, άνοιξε η κυβέρνηση. Ακολούθησε αναδίπλωση.

«Δεν φοβάμαι να πω αλήθειες, πρέπει να σκεφτούμε τι θα γίνει όταν περάσει η κρίση σε πέντε, δέκα, δεκαπέντε χρόνια διότι τότε αν συνεχίσουμε με παρατάσεις στην αναστολή των πλειστηριασμών θα γίνει μαζική άρση, θα μπουκώσει το σύστημα, με κίνδυνο οι τιμές των ακινήτων να πέσουν τόσο που να είναι μηδενικής αξίας. Θέλετε να συμβεί αυτό;» τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς.

Μιλώντας σε Επιτροπή της Βουλής επί του νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί για τη ρύθμιση των ενήμερων στεγαστικών δανείων, κάλεσε τα κόμματα ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι να δώσουν τις προτάσεις τους για το θέμα αυτό ώστε να βρεθεί λύση.

Η αναδίπλωση

Ο κ. Σκορδάς εξέδωσε στη συνέχεια διευκρινιστική ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «για την κυβέρνηση και ειδικότερα για το υπουργείο Ανάπτυξης δεν τίθεται απολύτως κανένα θέμα αλλαγής της υφιστάμενης απόφασης για αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «ο προβληματισμός αφορά στην ομαλή μετάβαση μετά την έξοδο από την κρίση, που θα αποτρέπει τον μαζικό πλειστηριασμό ακινήτων, ώστε σε καμία περίπτωση να μην τεθεί σε κίνδυνο η αξία της ιδιοκτησίας των πολιτών».

Απαντώντας στους βουλευτές που εξέφρασαν την ανησυχία τους για τον κίνδυνο να περάσουν στον έλεγχο distressed funds τα ενυπόθηκα δάνεια, ο κ. Σκόρδας τόνισε ότι «το 80% των ενυπόθηκων δανείων στην Ελλάδα εξυπηρετούνται».

Όπως εξήγησε, πρόκειται για τα καλύτερα δάνεια των ελληνικών τραπεζών, τα οποία δεν πρόκειται να πουληθούν.

«Θα δώσουν επιχειρηματικά δάνεια, εταιρειών που έχουν πτωχεύσει ή καταναλωτικά οφειλετών χωρίς περιουσιακά στοιχεία, για τα οποία οι τράπεζες δεν μπορούν να εκδώσουν διαταγές πληρωμής», είπε χαρακτηριστικά.

Τι ισχύει σήμερα

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη πράξη νομοθετικού περιεχομένου, παρατείνεται για άλλον έναν χρόνο η απαγόρευση διενέργειας πλειστηριασμών στην α' κατοικία, εφόσον αυτή δεν ξεπερνά τις 300.000 ευρώ, αλλά και των ακινήτων για οφειλές έως 200.000 ευρώ.

Η αναστολή των πλειστηριασμών ίσχυε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2012 και παρατάθηκε μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2013.

Αναλυτικότερα, δεν είναι δυνατή η εκποίηση της πρώτης ή μοναδικής κατοικίας του οφειλέτη σε δύο περιπτώσεις:

1) Αν τα χρέη του δεν ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ

2) Αν η αντικειμενική αξία του ακινήτου δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο πρώτης κατοικίας, προσαυξημένο κατά 50%, ανεξάρτητα από το ποσό οφειλής, την ιδιότητα του οφειλέτη (ακόμη και αν είναι έμπορος) και την ιδιότητα του δανειστή (ακόμη και αν είναι ιδιώτης).