A- A+
Πρώτα στο κόσμο σε απόδοση τα ελληνικά ομόλογα στο α΄ τρίμηνο – Ξανατιμολογούνται CDs
Την πρώτη θέση μεταξύ όλων των ομολογιακών αγορών που παρακολουθεί το Bloomberg, κατέλαβαν στο α΄ τρίμηνο του 2013 οι εγχώριοι κρατικοί τίτλοι, πετυχαίνοντας κέρδη 31%. Τιμές στα CDs.

Στο θέμα αναφέρθηκε την Τρίτη το πρακτορείο, δημοσιεύοντας το πρώτο άρθρο στα τερματικά με τίτλο: «Η αισιοδοξία για την ελληνική οικονομία αποτυπώνεται στην ανατροπή της καμπύλης αποδόσεων».

Το άρθρο αναφέρεται στις εξελίξεις στην αγορά ομολόγων και επισημαίνει ότι η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων είναι και πάλι χαμηλότερη από την απόδοση των 30ετών τίτλων της χώρας.

Η ανατροπή της καμπύλης έγινε την προηγούμενη εβδομάδα για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, «αυξάνοντας τις ενδείξεις στην αγορά ομολόγων ότι η χώρα που πυροδότησε την κρίση χρέους στην ευρωζώνη γιατρεύεται», σχολιάζει χαρακτηριστικά το Bloomberg.

Πρώτοι στον κόσμο

Τα ομόλογα της Ελλάδας είναι πρωταθλητές σε παγκόσμιο επίπεδο αυτό το τρίμηνο προσφέροντας επταπλάσιες αποδόσεις από το δεύτερο σε αυτήν τη λίστα», σχολιάζει το πρακτορείο.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «το trading ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή ηλεκτρονική αγορά αυτόν τον μήνα αναμένεται ότι θα είναι στο υψηλότερο επίπεδο και τα συμβόλαια που ποντάρουν στην ανάκαμψη της χώρας εκτινάσσονται».

Στο τρίμηνο τα ελληνικά ομόλογα απέδωσαν 31%, γεγονός που τα καθιστά στην πρώτη θέση από τις 26 αγορές που παρακολουθεί το Bloomberg.

Συγκριτικά αναφέρεται ότι τα γερμανικά ομόλογα υποχώρησαν κατά 0,5% την ίδια περίοδο, ενώ τα ιταλικά ενισχύθηκαν 4,4%.

Ξανατιμολογούνται CDs

Εν τω μεταξύ, η Markit άρχισε να τιμολογεί ξανά, για πρώτη φορά από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI) το Μάρτιο του 2012, τα ελληνικά CDS.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, το οποίο γίνεται επίκληση δηλώσεων αξιωματούχου της εταιρείας ανάλυσης στοιχείων, μερικοί dealers εξακολουθούσαν να τιμολογούν τα ελληνικά CDS και μετά το PSI, αλλά ο όγκος ήταν πολύ ισχνός για να καθοριστεί επίσημη τιμή για τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας της Ελλάδας από τη Markit.

Όπως αποκάλυψε στο πρακτορείο ο διευθυντής του τμήματος πιστωτικής ανάλυσης της Markit, Gavan Noolan, η τιμή που δίνει τώρα η εταιρεία για τα 5ετή ελληνικά CDS καθορίζεται στα 35 upfront points, που αντιστοιχεί σε 1.210 μονάδες βάσης.

Ο κ. Noolan διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η εκ νέου τιμολόγηση των ελληνικών CDS δεν σημαίνει πως τα ασφάλιστρα διαπραγματεύονται στην αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι σχετική ρήτρα στα ελληνικά CDS απαγόρευε την διαπραγμάτευσή τους για διάστημα τουλάχιστον 60 ημερών από την αναδιάρθρωση του χρέους, επειδή οι κάτοχοι των συμβολαίων θα μπορούσαν ακόμα να διεκδικήσουν αποζημίωση λόγω PSI.