A- A+
Citi: Τα 3 ερωτήματα στα οποία πρέπει να απαντήσει κάποιος πριν επενδύσει στις ελληνικές τράπεζες
Το βαθμό επικινδυνότητας των ελληνικών τραπεζών αναλύει σε έκθεσή της η Citi, αναζητώντας απαντήσεις σε τρία καίρια όπως τα χαρακτηρίζει ερωτήματα για τον εγχώριο κλάδο. Ευκαιρίες και κίνδυνοι.

Όπως αναφέρουν οι οικονομολόγοι της, όσον αφορά την επένδυση στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν τρία βασικά ερωτήματα:

  • Θα υπάρξει νέο dilution;
  • Ποια είναι η «ομαλοποιημένη εικόνα» για τον κλάδο;
  • Πώς θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο;

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Citi, η πορεία για τις ελληνικές τράπεζες τα επόμενα χρόνια δε θα είναι εύκολη, καθώς υπάρχουν σημαντικά ρίσκα, όπως η ποιότητα του δανειακού τους χαρτοφυλακίου και το ρυθμιστικό πλαίσιο.

Από την άλλη βέβαια, υπάρχουν και θετικές προοπτικές, όπως είναι η εισροή καταθέσεων, η μείωση του κόστους χρηματοδότησης, αλλά και τα υπερβάλλοντα κεφάλαια μετά την ανακεφαλαιοποίηση, μέσω των οποίων μπορούν να απορροφηθούν νέες ζημιές.

Τι λέει για Alpha Bank

Σύμφωνα με την Citi, η Alpha Bank θα διαθέτει αρκετά κεφάλαια και θα ισορροπήσει το 2015, εμφανίζοντας διψήφια RoE το 2016.

Κατά τον οίκο, μετά την αύξηση κεφαλαίου, η κεφαλαιακή επάρκεια της Alpha βρίσκεται στο 13,9%.

Εκτιμάται πως η τράπεζα διαθέτει αρκετά κεφάλαια πάνω από το ορόσημο του 9% ώστε να έχει προβλέψεις έως και 24% του χαρτοφυλακίου δανείων της έως το τέλος του 2015 (έναντι 16% σήμερα) – ποσοστό αρκετό ώστε να μπορέσει η τράπεζα να αντέξει το σοκ των χρηματοοικονομικών κρίσεων.

Σύμφωνα με την Citi, η υψηλή συγκέντρωση της αγοράς, τα μέτρια επίπεδα ιδιωτικού χρέους στην Ελλάδα, υποδηλώνουν ότι είναι δυνατή η επίτευξη διψήφιων RoE. Ωστόσο, σημειώνει πως είναι πολύ νωρίς ακόμη για να συνυπολογιστεί μια επιστροφή κεφαλαίου, αν και ενδέχεται να υπάρξει καταβολή μερισμάτων από το 2016.

Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα της τράπεζας για το α’ τρίμηνο, η Citi αναφέρει πως έδειξαν μια αδυναμία στα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια των καταθέσεων, αλλά καλύτερη ποιότητα των assets. Ο οίκος διατηρεί αμετάβλητη την σύσταση “neutral” για την Alpha Bank, χωρίς να δίνει τιμή-στόχο.