A- A+
Στην τελική ευθεία η προσπάθεια της Attica Bank να μείνει ιδιωτική – Στο 9% το κουπόνι των CoCos
Με στόχο τη συγκέντρωση 400 εκατ. ευρώ από την αγορά συνεχίζει η διοίκηση της Attica Bank την προσπάθεια για ολοκλήρωση του σχεδίου κεφαλαιακής της ενίσχυσης, που είναι διασφαλισμένο κατά το ήμισυ.

Η Τράπεζα Αττικής, προκειμένου να αποφύγει τα μπερδέματα με την τρόικα και να παραμείνει ιδιωτική, καλείται να καλύψει το 100% των κεφαλαιακών της αναγκών από παλαιούς και νέους μετόχους.

Σε διαφορετική περίπτωση το μνημόνιο προβλέπει ότι είτε θα τεθεί σε ομαλή εξυγίανση ή θα συγχωνευτεί με άλλο πιστωτικό ίδρυμα, υπό την προϋπόθεση ότι το νέο σχήμα θα αξιολογηθεί ως βιώσιμο.

Το σχέδιο ενίσχυσης

Η διοίκηση της τράπεζας θα επιχειρήσει να αντλήσει τα κεφάλαια που χρειάζεται με δύο τρόπους:

Α) Με την έκδοση νέων κοινών μετοχών 199,4 εκατ. ευρώ

Β) Με την έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών σε μετοχές ονομαστικής αξίας 199,4 εκατ. ευρώ, 5ετούς διάρκειας με ετήσιο κουπόνι 9%

Ο βασικός μέτοχος της τράπεζας, το ΤΣΜΕΔΕ έχει ήδη δεσμευτεί για την κάλυψη του 50% των κεφαλαιακών αναγκών. Ως εκ τούτου η διοίκηση της Attica Bank βρίσκεται στο κυνήγι των υπόλοιπων 200 εκατ. ευρώ.

Τα πλεονεκτήματα

Η τράπεζα λαμβάνει μέριμνα ώστε σε περίπτωση μη επίτευξης των απαιτούμενων ποσών για την κάλυψη της ΑΜΚ και του ΜΟΔ, οι επενδυτές να είναι σε θέση να λάβουν πίσω τα κεφάλαια που έχουν δεσμεύσει για τη συμμετοχή τους στην ΑΜΚ και στο ΜΟΔ.

Παρά την ύφεση, η Attica Bank εξακολουθεί να διαθέτει θετικά ίδια κεφάλαια, χαμηλότερους δείκτες καθυστερήσεων δανείων και μικρότερη εξάρτηση από τη χρηματοδότηση μέσω Ευρωσυστήματος σε σχέση με τον μέσο όρο του κλάδου.

Με την αύξηση των ιδίων κεφαλαίων δίνεται στην Attica Bank η ευκαιρία να εδραιώσει τη θέση της στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και να εφαρμόσει ένα επιχειρηματικό πλάνο το οποίο προβλέπει την ανάπτυξή της τα επόμενα χρόνια μέσω προσεκτικών κινήσεων.

Οι προθέσεις της τρόικας

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει στην περίπτωση που καταφέρει να συγκεντρώσει λιγότερα κεφάλαια από το στόχο της, πχ. 300 εκατ. ευρώ.

Τις αποφάσεις σε αυτήν περίπτωση θα κληθεί να λάβει η τρόικα, λαμβάνοντας υπόψιν τις γενικότερες συνθήκες στην αγορά, αλλά και τα όσα αναφέρει το μνημόνιο.

Σημειώνεται πάντως ότι οι καταθέσεις της τράπεζας είναι διασφαλισμένες σε κάθε περίπτωση, όπως ορίζουν οι κανόνες της ανακεφαλαιοποίησης μέσω του πακέτου των 50 δισ. ευρώ.