A- A+
Διαμεσολάβηση για τη ρύθμιση χρεών προς τράπεζες πριν την προσφυγή στο Ειρηνοδικείο
Το θεσμό της διαμεσολάβησης θέλει να εισάγει στην ελληνική νομοθεσία η κυβέρνηση, με στόχο την επιτάχυνση επίλυσης διαφορών μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών, προς την κατεύθυνση ρύθμισης των χρεών τους.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης που προτείνεται στο υπουργείο Ανάπτυξης, στο νέο θεσμό της διαμεσολάβησης θα υπαχθούν και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ενώ ο συγκεκριμένος εξώδικος συμβιβασμός θα έχει την ισχύ δικαστικής απόφασης και όσο αυτή διαρκεί, θα αναστέλλονται τα καταδιωκτικά μέτρα κατά των οφειλετών.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), με τη διάταξη αυτή προβλέπεται η σύσταση και λειτουργία, στις έδρες των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, σώματος ειδικών διαμεσολαβητών για τις αιτήσεις του «νόμου Κατσέλη» (Ν. 3869/2010) που αφορά τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων.

Με τη λειτουργία του θεσμού της διαμεσολάβησης (κάτι που στις ευρωπαϊκές και όχι μόνον χώρες, από πολλές δεκαετίες, με επιτυχία εφαρμόζεται στις ιδιωτικές διαφορές), επιδιώκεται η ταχεία εκδίκαση των αιτήσεων του επίμαχου νόμου οι οποίες, κατά δεκάδες χιλιάδες, έχουν σωρευθεί στα Ειρηνοδικεία της χώρας.

Υποχρεωτική διαδικασία

Η ειδική αυτή διαμεσολάβηση για τη ρύθμιση και την απαλλαγή του οφειλέτη από τα χρέη του είναι υποχρεωτική και θα διενεργείται από διαμεσολαβητές δικηγόρους με ειδική κατάρτιση σε αυτήν τη διαδικασία.

Το οικονομικό κόστος το οποίο θα επωμιστούν οι πολίτες που θα προσφύγουν στη διαμεσολάβηση θα είναι ελάχιστο, ενώ την όλη διαδικασία που θα ακολουθείται τη χαρακτηρίζει η αμεσότητα, η απλότητα και η ταχύτητα.

Στη διαμεσολάβηση θα υπαχθούν και οι εκκρεμείς υποθέσεις και, αν αυτή αποβεί ατελέσφορη, ο οφειλέτης μπορεί στη συνέχεια να προσφύγει στο Ειρηνοδικείο, ενώ για τις εκκρεμείς αιτήσεις, η διαδικασία μέσω των δικαστηρίων -μετά την αποτυχία του συμβιβασμού- μπορεί να συνεχιστεί κανονικά.

Ελάχιστη δόση

Σημειώνεται ότι στα μεγάλα Ειρηνοδικεία της χώρας, ο προσδιορισμός των αιτήσεων για να υπαχθούν πολίτες στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά γίνεται μετά από τέσσερα και πλέον έτη.

Για το λόγο αυτό το υπουργείο Ανάπτυξης προωθεί ρύθμιση που προβλέπει ότι ο δανειολήπτης θα καταβάλλει μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής του το 10% της δόσης του, με ελάχιστο ποσό τα 40 ευρώ το μήνα.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης προσδοκά ότι, με αυτό το νέο θεσμό, θα υπάρξει άρση του σημερινού ασφυκτικού αδιεξόδου και της εκρηκτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από τη συσσώρευση τεράστιου όγκου αιτήσεων του νόμου 3869/2010 στα Ειρηνοδικεία της χώρας, που πλέον, όπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Δικαιοσύνης, έχει λάβει «τη μορφή της αρνησιδικίας»