A- A+
Μ. Μπαρνιέ: Με συμμετοχή και των καταθέσεων άνω των €100.000 οι διασώσεις τραπεζών από το 2015
Με τη συμμετοχή των καταθετών που διατηρούν λογαριασμούς με υπόλοιπα άνω των 100.000 ευρώ θα γίνονται από το 2015 οι διασώσεις τραπεζών, σύμφωνα με το σχέδιο που προωθεί η ΕΕ.

Το θέμα αυτό συζητήθηκε στο τελευταίο Eurogroup στο Δουβλίνο, όπου κατέστη σαφές ότι η ανακεφαλαιοποίηση των προβληματικών τραπεζών θα γίνεται εάν δεν υπάρχει άλλη λύση, όχι μόνο με τη συμμετοχή των καταθετών, αλλά και με συμβολή των εθνικών κρατών.

Έτσι, εκτός από τη λειτουργία του επίσημου Ταμείο διασώσεων, του ESM, οι τράπεζες που χρειάζονται κεφάλαια θα προσφεύγουν με σειρά προτεραιότητας στους μετόχους, κατόπιν στους επενδυτές και τέλος στους καταθέτες άνω των 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε σε συνέντευξή του στην «Sueddeutsche Zeitung» ο επίτροπος για την εσωτερική Αγορά Μισέλ Μπαρνιέ, ο ESM θα χρησιμοποιείται μόνο όταν θα έχουν εξαντληθεί όλα τα άλλα μέσα.

Όπως επισημαίνεται από την εφημερίδα, ο επίτροπος παρουσίασε την πρότασή του, στο πλαίσιο του άτυπου Συμβουλίου των 27 υπουργών Οικονομικών στο Δουβλίνο και ζήτησε την έγκρισή της το συντομότερο δυνατό και την εφαρμογή της ήδη από το 2015, αντί του 2018, που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

«Η σπουδή είναι αναγκαία προκειμένου να εξαλειφθεί η αβεβαιότητα των επενδυτών, η οποία προκλήθηκε με την περίπτωση της Κύπρου», σημείωσε ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης

* Τι πρέπει να συμβεί για να «κουρευτούν» καταθέσεις στην Ελλάδα - Τα σενάρια