A- A+
Στον αέρα το deal της ΕΤΕ με την Eurobank – Σοβαρός κίνδυνος για το τραπεζικό σύστημα
«Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί να φτάσει στο Eurogroup το θέμα της συγχώνευσης της Εθνικής με την Eurobank». Με τη φράση αυτή σχολίαζε κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος την εμπλοκή στο deal.

Οι ώρες είναι κρίσιμες, καθώς για μία ακόμη φορά ένας μεγάλος τραπεζικός γάμος κινδυνεύει να καταλήξει σε ναυάγιο.

Η τρόικα στις επαφές που είχε τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα με τραπεζίτες και κυβερνητικούς αξιωματούχους εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για την υπό εξέλιξη συγχώνευση της Εθνικής με την Eurobank.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν σχετικό ρεπορτάζ του Moneyonline.gr που από το περασμένο Σάββατο έχει μεταδώσει πληροφορίες για το ενδεχόμενο ακύρωσης της συγχώνευσης.

Τι λέει η τρόικα

Τα βασικά επιχειρήματα της τρόικας, όπως τα παρουσίασε στους συνομιλητές της τις προηγούμενες ημέρες, είναι τα εξής:

1) Λόγω της βαθιάς ύφεσης το νέο σχήμα είναι πιθανό να χρειαστεί εκ νέου ανακεφαλαιοποίηση σε λίγους μήνες, με το πακέτο των 50 δισ. ευρώ να είναι σχεδόν εξαντλημένο

2) Το μέγεθος της νέας τράπεζας, το οποίο πλησιάζει το ελληνικό ΑΕΠ, είναι τόσο μεγάλο που δυσχεραίνει την προσπάθεια εξεύρεσης αγοραστή στο μέλλον

3) Αν υλοποιηθεί και αυτή η συνένωση, όλοι οι συστημικοί όμιλοι θα έχουν αποκτήσει τέτοιο μέγεθος που θα καθιστά αδύνατη την απορρόφηση και άλλων μικρότερων τραπεζών

Οι επαφές Σαμαρά

Πλέον το θέμα βρίσκεται στα χέρια του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος θα προσπαθήσει να ξεμπλοκάρει το deal στις συναντήσεις που θα έχει την Κυριακή με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Τραπεζικοί κύκλοι υπογραμμίζουν ότι το θέμα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα πρέπει να κλείσει άμεσα, ώστε να μην επηρεάσει τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη για τις Alpha Bank και Πειραιώς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην περίπτωση που τελικά ακυρωθεί η συγχώνευση θα πρέπει να υπάρχει έτοιμη εναλλακτική λύση, καθώς οποιαδήποτε διατάραξη του εύθραυστου οικονομικού κλίματος μπορεί να αποβεί μοιραία για το σύστημα, ειδικά μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο.

Και σε κάθε περίπτωση, προσθέτουν, το θέμα θα πρέπει να λήξει εντός των ελληνικών συνόρων. «Να αποφύγουμε πάση θυσία η υπόθεση να καταλήξει για επίλυση στο Eurogroup. Γιατί εκεί όλα είναι πιθανά» εξηγούν με νόημα.