A- A+
Ντράγκι: Το «κούρεμα» στην Κύπρο δεν αποτελεί μοντέλο για διάσωση τραπεζών και αλλού
Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί μετά από δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων ότι το «κούρεμα» στην Κύπρο μπορεί να εφαρμοστεί και αλλού, προσπάθησε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Μιλώντας στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ο διοικητής της Ευρωτράπεζας σημείωσε ότι το πρόγραμμα της Κύπρου δεν πρόκειται να αποτελέσει προσχέδιο για άλλες περιπτώσεις διασώσεων στο μέλλον.

Όπως είπε, η πρόταση της ΕΚΤ στο επίμαχο πρώτο Eurogroup για την Κύπρο ήταν να μην προχωρήσει η διάσωση με ίδια μέσα (bail-in) με τη συμμετοχή των ασφαλισμένων καταθετών.

«Το bail-in των ασφαλισμένων καταθετών δεν ήταν έξυπνη ιδέα και ευτυχώς διορθώθηκε γρήγορα στο επόμενο Eurogroup» υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Επιπλέον, σημείωσε ότι τα γεγονότα της Κύπρου «ενίσχυσαν την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να προασπίσει το ευρώ στο πλαίσιο της αποστολής της».

Ανησυχία στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα πάντως υπάρχει ανησυχία στις τάξεις των αποταμιευτών, οι οποία ωστόσο ακόμη εκφράζεται μόνο με ερωτήσεις και με «σπάσιμο» λογαριασμών κάτων από το πανευρωπαϊκό όριο ασφαλείας των 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις καταθετών που έσπευσαν να περιορίσουν την έκθεσή τους στο τραπεζικό σύστημα στο παραπάνω όριο.

Η συζήτηση που έχει ξεκινήσει τα τελευταία 24ωρα σε σχέση με την ασφάλεια των αποταμιεύσεων στις τράπεζες της ευρωζώνης, μετά τις σημαντικές απώλειες που υπέστησαν οι καταθέτες στην Κύπρο, έχει ανησυχήσει τους πελάτες των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων.

Διακοπή εισροών

Χαρακτηριστική είναι ανάλυση της Eurobank, σύμφωνα με την οποία οι τελευταίες εξελίξεις ενέχουν τον κίνδυνο να σταματήσει το κύμα εισροών καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, που μετά τις εκλογές έφτασαν τα 19 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, οι συνολικές καταθέσεις (ιδιωτικές, κρατικές, εγχώριες και κατοίκων εκτός ευρωζώνης) τον Φεβ. 2013 έφτασαν τα 222,6 δισ. ευρώ, καταγράφοντας ετήσια άνοδο 1,4%.

Είναι η πρώτη φορά από το Δεκέμβριο του 2009 που οι συνολικές καταθέσεις παρουσίασαν αύξηση σε ετήσια βάση. Σε σχέση με τον Ιανουάριο αυξήθηκαν κατά 1,5 δισ. ευρώ, ενώ συμπλήρωσαν έξι μήνες συνεχούς ανόδου.

Επιστροφή από σεντούκια

Η Eurobank σημειώνει ότι η αύξηση το Φεβρουάριο οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών, καθώς εντάθηκε η επιστροφή καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

«Αυτό είναι αποτέλεσμα της σταδιακής αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των καταθετών αφενός στο τραπεζικό σύστημα και αφετέρου στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας εντός της ευρωζώνης» τονίζουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας.

Σύμφωνα με την ανάλυσή τους, «η τάση αυτή βρίσκεται σε κίνδυνο μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο και ενώ αναμένουμε και τα στοιχεία του Μαρτίου για τις καταθέσεις να είναι θετικά είναι αμφίβολο αν θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες».

Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, η απρόσκοπτη ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, μαζί με την θετική αξιολόγηση από την τρόικα της προόδου των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, είναι κεφαλαιώδους σημασίας.