A- A+
Αποδεσμεύεται το 10% των καταθέσεων άνω των 100 χιλ. ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου - Χαλάρωση μέτρων
Σε μερική χαλάρωση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίου και στην αποδέσμευση του 10% των ανασφάλιστων καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου προχωρεί η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Διευθυντή του Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου της Κεντρικής Τράπεζας κ. Γιάγκου Δημητρίου στην κυπριακή ραδιοφωνία την Τρίτη, θα εκδοθεί τρίτο διάταγμα για τα περιοριστικά μέτρα.

Όπως μεταδίδουν πάντως ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων αναμένεται να παραταθούν για τρεις ακόμη ημέρες.

Ακολούθως, οι αλλαγές που θα προκύψουν στη διακίνηση κεφαλαίου θα είναι οι εξής:

- Θα απελευθερωθεί το 10% των κεφαλαίων που είναι δεσμευμένα στην Τράπεζα Κύπρου, από το συνολικό 40% των ανασφάλιστων καταθέσεων που έχει δεσμευθεί στο πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης τη τράπεζας.

- Χαλάρωση των περιορισμών για έκδοση επιταγών από άτομα μέχρι 9 χιλιάδων ευρώ το μήνα ανά πιστωτικό ίδρυμα. Κάθε άτομο θα μπορεί να εκδίδει επιταγές επί του λογαριασμού αυτού για οποιοδήποτε σκοπό κάθε μήνα.

- Αύξηση του ποσού για πληρωμές στο εγχώριο εμπόριο, είτε με επιταγή, είτε με άλλο τρόπο πλην μετρητά, χωρίς έγκριση από την Κεντρική Τράπεζα από 5 χιλιάδες ευρώ στις 25 χιλιάδες ευρώ.

- Στην άρση των περιορισμών για την πληρωμή διδάκτρων εντός και εκτός Κύπρου.

- Θα επιτρέπεται ο τερματισμός κατάθεσης προθεσμίας πριν την ημερομηνία λήξης για να προστεθούν άλλοι δικαιούχοι στην κατάθεση και για χρονικό διάστημα ίσο με το αρχικό.

Ασφαλέστερη στον κόσμο

Εξάλλου, ο Διοικητής της Τράπεζας της Κύπρου κ. Πανίκος Δημητριάδης σε συνέντευξή του στους Financial Times απορρίπτει τις σε βάρος του κατηγορίες για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το τραπεζικό σύστημα της χώρας τους και υπόσχεται σταδιακή άρση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων.

«Δεν μπορώ να πω αν θα περάσουν επτά ή 14 ημέρες για τη λήξη των ελέγχων κεφαλαίων. Πρέπει να τους άρουμε σταδιακά», δηλώνει ο κ. Δημητριάδης.

Ακόμη, εκτιμά πως όταν οι καταθέτες συνειδητοποιήσουν πόσο καλά κεφαλαιοποιημένες είναι οι τράπεζες, δεν θα υπάρχει λόγος να υπάρξει φυγή κεφαλαίων.

Όπως ανέφερε, το σχέδιο διάσωσης θα καταστήσει την Τράπεζα Κύπρου «μία από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες τράπεζες του κόσμου».