A- A+
Εκροές 450 εκατ. ευρώ από τις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα μέσα σε 3 ημέρες λειτουργίας
Στο επίπεδο των 450 εκατ. ευρώ έφτασαν οι εκροές καταθέσεων από το εν Ελλάδι δίκτυο των τριών κυπριακών τραπεζών που εξαγόρασε η Τράπεζα Πειραιώς, τις τρεις πρώτες ημέρες λειτουργίας .

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, πρόκειται για μία ελεγχόμενη κατάσταση με δεδομένο ότι το παραπάνω ποσό αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 3% των υπολοίπων των συγκεκριμένων τραπεζών.

Όπως εξηγούν οι ίδιοι κύκλοι, πρόκειται κατά κύριο λόγο για καταθέτες που λόγω άγνοιας θεώρησαν πιο ασφαλή τα χρήματά τους εκτός των κυπριακών τραπεζών. Πλέον, το σύνολο των καταθέσεων έχουν περιέλθει στην κατοχή του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς και προστατεύονται από την ελληνική νομοθεσία.

Εξάλλου, κατά δεύτερο λόγο, μέρος των αναλήψεων αποδίδεται και στην αναγκαστική πολυήμερη μη λειτουργία των δικτύων της Τράπεζας Κύπρου, της Λαϊκής Τράπεζας και της Ελληνικής Τράπεζας στην Ελλάδα, η οποία δημιούργησε αυξημένες ανάγκες σε μετρητά, η πρόσβαση στα οποία δεν ήταν απεριόριστη μέσω των ΑΤΜ.

Πάγωμα εισροών

Τραπεζικές πηγές επισημαίνουν ότι ακόμη δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ασφάλεια η επίδραση που θα έχει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα το κυπριακό «κούρεμα».

Σε κάθε περίπτωση σημειώνουν πάντως ότι επανέρχεται ένα κλίμα ανασφάλειας στις τάξεις των αποταμιευτών, πάνω που τα πράγματα είχαν ηρεμήσει και είχε δημιουργηθεί μία ισχυρή τάση επιστροφής ρευστότητας στις τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την άνοδο των καταθέσεων το Φεβρουάριο κατά 3 δισ. ευρώ περίπου, ακολούθησε νέα ενίσχυση των μεγεθών κατά ποσό μεγαλύτερο των 1,5 δισ. ευρώ το Μάρτιο, παρά τις εξελίξεις στην Κύπρο.

Πλέον τα υπόλοιπα των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχουν επιστρέψει στα επίπεδα που βρίσκονταν στο τέλος Απριλίου του 2012, πριν τη διπλή εκλογική αναμέτρηση του διμήνου που ακολούθησε.

Διαβάστε επίσης

* Πόσο ασφαλείς είναι οι καταθέσεις στην Ελλάδα μετά το κυπριακό «κούρεμα»