A- A+
Πτώση ενοικίων κατά 15% στο α΄ τρίμηνο του 2013 - Πίνακας με τιμές ανά περιοχή
Με ετήσια πτώση της τάξης του 15% μπήκε και νέος χρόνος για τα ενόικια κατοικιών, με τις τιμές να πιέζονται λόγω της ύφεσης που επηρεάζει αρνητικά τα εισοδήματα και την υπερπροσφορά ακινήτων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που έδωσε στη δημοσιότητα το δίκτο μεσιτών της RE/MAX, οι μέσες τιμές υποχώρησαν σε ετήσια βάση στο α΄ τρίμηνο του 2013 κατά 12% - 13% στην Αττική κατά 16% - 22% στη Θεσσαλονίκη και κατά 14% - 17% στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Η πορεία των ενοικιάσεων κατοικιών το προηγούμενο έτος επηρεάστηκε όπως ήταν αναμενόμενο από την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ειδικότερα, η υπερπροσφορά των κατοικιών αλλά και η μείωση του εισοδήματος των εν δυνάμει ενοικιαστών επηρέασε πτωτικά τα επίπεδα τιμών.

Οι προβλέψεις

«Για το επόμενο χρονικό διάστημα, η σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και κατά συνέπεια η βελτίωση της ψυχολογίας θα περιορίσει την περαιτέρω μείωση των τιμών και ταυτόχρονα σε δημοφιλείς περιοχές οι τιμές θα σταθεροποιηθούν» εκτιμούν οι μεσίτες της RE/MAX.

Μεγαλύτερη ζήτηση υπάρχει για διαμερίσματα (εξαιρούνται κάποιες πολύ ακριβές περιοχές κυρίως των βορείων προαστίων της Αττικής όπου ζητούνται μεζονέτες - μονοκατοικίες), σχετικά νέα σε ηλικία (νεόδμητα και έως 10-15 ετών), τα οποία αποτελούνται από 2 ή 3 υπνοδωμάτια (εκτός κάποιων περιοχών στα βόρεια προάστια Αττικής, όπου ζητούνται μεγαλύτερα).

Το εμβαδόν τους κυμαίνεται από 70 έως 100 τ.μ. (εξαιρούνται και πάλι οι περιοχές των βορείων προαστίων), ενώ το ύψος του μισθώματος δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ εκτός κάποιων περιοχών όπου φτάνουν στα 1.000 - 1.200 ευρώ το ανώτατο.

Τι ζητούν οι ενοικιαστές

Σύμφωνα με το δίκτυο μεσιτών της RE/MAX, τα χαρακτηριστικά αυτά που δίνουν αξία σε ένα ακίνητο προς ενοικίαση είναι:

* Η αυτόνομη θέρμανση Φ/Α (στις περιοχές της Ελλάδος όπου αυτό υπάρχει) είναι το πλέον ζητούμενο χαρακτηριστικό (σε ποσοστό 76%)
* Η ηλικία του ακινήτου (σε ποσοστό 59%, ευνοούνται τα νέα ακίνητα)
* Η θέση του ακινήτου (σε ποσοστό 53%)
* Η ύπαρξη θέσης στάθμευσης (47%)
* Η γενική κατάσταση του ακινήτου (35%)
* Η ύπαρξη τζακιού (29%)
* Ο όροφος και η θέα (24%)

Πώς διαμορφώνονται τα ενοίκια