A- A+
Έκλεισε το deal: Σε ελληνικό όμιλο περνούν οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα
Σε συμφωνία ήλθαν οι ελληνικές αρχές με την τρόικα και την Κύπρο για την απορρόφηση των δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από εγχώριο όμιλο. Διασφαλίζονται οι καταθέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ήδη έτοιμο σχέδιο για την Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή Ελλάδος, ενώ η Ελληνική Τράπεζα θα διατηρήσει αυτόνομη πορεία.

Το πλάνο προβλέπει ότι καταθέσεις και δάνεια συνολικού ύψους 14 δισ. ευρώ των δύο μεγάλύτερων κυπριακών τραπεζών θα εισφερθούν στο ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα που θα επιλεγεί, μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προβάδισμα έχουν η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank, καθώς εκτιμάται ότι μπορούν να απορροφήσουν γρήγορα

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται ότι ξεκινά άμεσα η διαδικασία απόκτησης των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από ελληνικό τραπεζικό όμιλο, σε στενή συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

«Με την εξέλιξη αυτή, η Ελλάδα θωρακίζεται καθώς το σύνολο των καταθέσεων των πολιτών στις κυπριακές τράπεζες διασφαλίζεται απόλυτα» αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Όπως τονίζει στη γραπτή του δήλωση, εργαζόμαστε νυχθημερόν τόσο για την απόλυτη διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, όσο και για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης για την οικονομία της Κύπρου και των πολιτών της».