A- A+
Φόβοι για «λουκέτα» στα μισά βενζινάδικα στην Κύπρο - Αδειάζουν τα ράφια στα σούπερ μάρκετ
Δραματικές είναι οι ώρες που περνά η κυπριακή κοινωνία υπό το φόβο άτακτης χρεοκοπίας. Κλείνουν πρατήρια βενζίνης, αδειάζουν τα σούπερ μάρκετ και «στεγνώνουν» τα ΑΤΜ.

Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, υπάρχει φόβος για λουκέτα σε περισσότερα από τα μισα πρατήρια βενζίνης, ενώ την ίδια στιγμή οι πολίτες σπεύδουν στα σουπερ μάρκετ για την αγορά προϊόντων πρώτης ανάγκης.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε ότι είναι ορατός ο κίνδυνος κάποια πρατήρια να βάλουν την Παρασκευή «λουκέτο» εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας.

Σύμφωνα με ίδιο, αν και δεν υπάρχει πρόβλημα διαθεσιμότητας καυσίμων το γεγονός ότι τα πρατήρια οφείλουν να πληρώνουν μετρητοίς τις παραλαβές καυσίμων και εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν διαθέτουν αρκετό ρευστό κινδυνεύουν, αρκετά από αυτά θα βάλουν λουκέτο εξαιτίας μη ανεφοδιασμού.

Μόνο μετρητά

Ξεκαθάρισε επίσης ότι ακόμη και αν σήμερα υπάρχουν πρατήρια που δέχονται κάρτες, αλλά δεν πρόκειται να συνεχιστεί για πολύ αυτή η κατάσταση.

Το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες αγορές, όπου στις περισσότερες περιπτώσεις συναλλαγές γίνονται μόνο με μετρητά.

Τα ΑΤΜ όλων των τραπεζών παρουσιάζουν ουρές από καταθέτες που σπεύδουν να «σηκώσουν» όσα χρήματα μπορούν, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει επέλθει η οικονομία.

Μάλιστα, χθες η Λαϊκή Τράπεζα προχώρησε σε μείωση του ορίου αναλήψεων από τα 400 στα 260 ευρώ, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πελάτες της, οι οποίοι στο άκουσμα της αναδιάρθρωσης της τράπεζας έσπευσαν να διασώσουν ότι μπορούν.

Κίνδυνος χρεοκοπίας

Έκκληση στη βουλή να ψηφίσει τα νομοσχέδια απηύθυνε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας.

Ο διοικητής της ΚΤ που μιλούσε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ότι η τύχη της Κύπρου κρίνεται σήμερα κατά πόσον θα παραμείνει στο ευρώ ή όχι.

Απαντώντας σε σωρεία ερωτήσεων βουλευτών για το ενδεχόμενο επαναφοράς τους κουρέματος, οι πληροφορίες έφεραν τον κ. Δημητριάδης να σημειώνει ότι το Eurogroup δεν επιθυμεί επαναφορά του κουρέματος, αφού περιλαμβάνει ασφαλισμένους καταθέτες.