A- A+
Διάσπαση Λαϊκής, κούρεμα των καταθετών της και συγχώνευση με Κύπρου προτείνει η Λευκωσία
Την αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας με «κούρεμα» των καταθέσεων των πελατών της για ποσά πάνω από τις 100.000 ευρώ, προκρίνει η κυπριακή κυβέρνηση ως μέρος της χρηματοδοτικής λύσης που σχεδίασε.

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή περιλαμβάνει δράσεις μέσω των οποίων θα συγκεντρωθούν 5,8 δισ. ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για το πακέτο στήριξης της Κύπρου.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, η αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας, δεν συνεπάγεται καμία απώλεια για τους καταθέτες της στην Ελλάδα, οι οποίοι είναι διασφαλισμένοι στο 100%.

Κατά ορισμένες πληροφορίες που έχουν μεταδώσει ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Κύπρος προτείνει και την απορρόφηση του «καλού» κομματιού της Λαϊκής με την Τράπεζα Κύπρου.

Το κυπριακό σχέδιο

Αναλυτικότερα οι δράσεις του σχεδίου που προκρίνει η κυπριακή κυβέρνηση προβλέπουν τα εξής:

α) Επενδυτικό Ταμείο

Δημιουργείται επενδυτικό ταμείο, στο οποίο κράτος, ασφαλιστικά ταμεία και εκκλησία εισφέρουν περιουσιακά στοιχεία, συγκεντρώνοντας 2,8 δισ. ευρώ.

β) Αναδιάρθρωση Λαϊκής

Επιπλέον 2 δισ. ευρώ θα βρεθούν από την αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας, η οποία θα σπάσει σε «καλή» και «κακή».

Στο νέο υγιές πιστωτικό ίδρυμα που δημιουργείται μεταφέρονται όλες οι καταθέσεις έως το επίπεδο των 100.000 ευρώ και όλα τα υγιή στοιχεία του ενεργητικού της παλαιάς τράπεζας.

Η τελευταία τίθεται σε εκκαθάριση και όσα χρήματα συλλεχθούν από αυτή τη διαδικασία θα δοθούν για αποζημιώσεις των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τη Λαϊκή Τράπεζα θα αποχωρήσουν 500 εργαζόμενοι.

γ) «Κούρεμα» καταθέσεων

Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ που απομένει για τη συγκέντρωση των 5,8 δισ. ευρώ θα αντληθεί από το «κούρεμα» όλων των καταθέσεων, το οποίο θα ανέρχεται σε χαμηλά επίπεδα, της τάξης του 1,50%.