A- A+
Δεν θέλει «κούρεμα» κάτω από τις 100 χιλ. ευρώ το Eurogroup - Όλα τα σενάρια για το «κούρεμα»
Να μην «πειραχθούν» καταθέσεις χαμηλότερες των 100 χιλ. ευρώ ζήτησαν οι περισσότεροι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης από τον κύπριο ομόλογό τους κατά τη διάρκεια του Eurogroup. Ποια τα εναλλακτικά σενάρια.

Με βάση το επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup, ζητείται από την κυπριακή κυβέρνηση να σχεδιάσει ένα πλάνο συγκέντρωσης 5,8 δισ. ευρώ, χωρίς να θίγονται λογαριασμοί με υπόλοιπα κάτω των 100.000 ευρώ.

Επιπλέον, σημειώνει ότι με το πρόγραμμα διάσωσης που έχει συμφωνηθεί η Ευρωζώνη θα στηρίξει την Κύπρο προκειμένου να σταθεροποιηθεί η οικονομία της και το πιστωτικό της σύστημα.

«Το μέτρο φορολόγησης των καταθέσεων είναι ένα εφάπαξ μέτρο» αναφέρουν στο κοινό ανακοινωθέν τους οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Καρότο και μαστίγιο»

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι «μαζί με τη διεθνή οικονομική στήριξη, θα χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και ως εκ τούτου, τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Κύπρο».

Από την άλλη όμως τονίζεται ότι «σε περίπτωση απουσίας του μέτρου, η Κύπρος θα είχε να αντιμετωπίσει σενάρια που θα άφηναν τους κατόχους καταθέσεων σε πολύ χειρότερη κατάσταση».

Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τόσο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, όσο και αρκετοί ομόλογοί του προσπάθησαν να πείσουν τον κύπριο υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή να αλλάξει την κλίμακα του «κουρέματος».

Ειδικότερα, ζήτησαν να μην θιγούν καθόλου οι καταθέσεις με υπόλοιπα κάτω από τις 100.000 ευρώ, που αποτελεί το ευρωπαϊκό όριο ασφαλείας που εγγυώνται τα εθνικά συστήματα και να αυξηθεί η επιβάρυνση για μεγαλύτερα ποσά.

Τα σενάρια

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την αρχική πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης, θα επιβαλλόταν «κούρεμα» 6,75% για καταθέσεις έως 100 χιλιάδες ευρώ και 9,99% για μεγαλύτερα ποσά.

Εν συνεχεία, κυκλοφόρησε σενάριο για φορολόγηση 3% στις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, 10% για τα ποσά από τις 100.000 έως τις 500.000 ευρώ και 15% για το υπερβάλλον ποσό.

Εάν υπάρξει αφορολόγητο στις 100.000 ευρώ, όπως ζητήθηκε από το Eurogroup, η μέση επιβάρυνση για μεγαλύτερα ποσά θα προσεγγίσει το 16%, θίγοντας άμεσα τα ρωσικά συμφέροντα, καθώς θα αυξηθεί η επιβάρυνση στις καταθέσεις επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων από τη Ρωσία, οι οποίες εκτιμώνται περί τα 25 - 35 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης

* Νέα αναλογικότερη κλίμακα «κουρέματος» - Στο 3% οι απώλειες για ποσά κάτω από τις 100 χιλ. ευρώ