A- A+
Αναβολή της ψηφοφορίας για το «κούρεμα» - Πιθανό «λουκέτο» έως την Παρασκευή για τις τράπεζες
Αναβλήθηκε η ψηφοφορία για το «κούρεμα» των καταθέσεων στην κυπριακή Βουλή, καθώς έχει πέσει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων νέα πρόταση για δικαιότερη κατανομή του βάρους, με μία αναλογικότερη κλίμακα.

Όπως μετέδωσε ο κυπριακός τηλεοπτικός σταθμός ΡΙΚ, η ψηφοφορία για την απόφαση του Eurogroup στην κυπριακή Βουλή αναβάλλεται με στόχο την επαναδιαπραγμάτευσή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν, η καθυστέρηση αυτή θα αναγκάσει τις νομισματικές αρχές να αποφασίσουν το κλείσιμο για ένα διήμερο ή ακόμη και μέχρι την Παρασκευή των τραπεζών, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εκροής μεγάλων χρηματικών ποσών.

Η καθυστέρηση αυτή κρίνεται απαραίτητη από την κυπριακή πολιτική ηγεσία, λόγω της νέας πρότασης που έχει σχεδιαστεί για μείωση του «κουρέματος» στο 3% για καταθέσεις έως 100.000 ευρώ.

«Πάγωμα» εντολών

Εν τω μεταξύ, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου έχει προχωρήσει σε προσωρινό «πάγωμα» των εντολών πληρωμών και των μεταφορών κεφαλαίου, εν αναμονή της νομοθέτησης του «κουρέματος» των καταθέσεων.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ - ΜΠΕ), η νομισματική αρχή της χώρας απέστειλε σε όλες τις κυπριακές τράπεζες επιστολή με ημερομηνία 16 Μαρτίου 2013.

Στην επιστολή που φέρει ένδειξη «Εμπιστευτικόν» τονίζεται ότι η Τράπεζα απαγορεύει προσωρινά και μέχρι νεωτέρας την εισαγωγή είτε από ιδρύματα υποκείμενα στην εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας ή κατ΄ άλλο τρόπο εντολών πληρωμής ή μεταφοράς κεφαλαίων σε οποιοδήποτε σύστημα πληρωμών εκκαθάρισης ή και διακανονισμού συναλλαγών που λειτουργεί εντός ή εκτός της Δημοκρατίας συμπεριλαμβανομένων εντολών εντός του ιδίου πιστωτικού ιδρύματος.