A- A+
Fitch: Στο μισό μειώθηκαν όσοι αναμένουν ένα «Grexit» - Μεγάλη δημοσκόπηση
Σημαντική βελτίωση εμφανίζει η εικόνα της χώρας μας στις τάξεις των επενδυτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Fitch, καθώς μειώθηκαν κατά 50% όσοι αναμένουν επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή.

Συγκεκριμένα, το 11% των ερωτηθέντων αναμένουν διάσπαση της Ευρωζώνης, με την Ελλάδα και άλλες μία ή δύο χώρες ακόμη να επιστρέφουν στα εθνικά τους νομίσματα.

Το ποσοστό αυτό πριν από έξι μήνες βρισκόταν σε διπλάσια επίπεδα, στο 21%.

Την ίδια στιγμή όμως η πλειοψηφία είναι αισιόδοξη, καθώς το 51% βλέπει η Ευρωζώνη να ξεπερνά τον κίνδυνο διάσπασης, ενώ το 28% προβλέπει τη δημιουργία μίας δημοσιονομικής ένωσης.

Επιστρέφει η αισιοδοξία

Όπως επισημαίνει η Fitch, είναι η πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια που οι αισιόδοξοι υπερβαίνουν τους απαισιόδοξους.

Εξάλλου, το 53% εκτιμά ότι οι συνθήκες χρηματοδότησης των κρατών από τις αγορές το 2013 θα είναι καλύτερες από αυτές του δεύτερου εξαμήνου του 2012.

Το 39% υποστηρίζει ότι θα είναι ανάλογες και μόνο το 8% βλέπει χειροτέρευση.

Δρόμος ακόμη…

Σύμφωνα με τη Fitch, οι απαντήσεις αντανακλούν το κλίμα που δημιούργησαν οι ανακοινώσεις του Σεπτεμβρίου της ΕΚΤ για το ΟΜΤ αλλά και την αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων να κρατήσουν τις χώρες της περιφέρειας στη ζώνη του ευρώ, όπως φάνηκε στην περίπτωση της Ελλάδας.

Παρ’ όλα αυτά, σημειώνει η Fitch, σύμφωνα με τις δικές της εκτιμήσεις, η κρίση απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει και σημαντικά ρίσκα παραμένουν.

Εκτιμά ότι οι πολιτικές προσπάθειες για την προώθηση της ένωσης θα επιβραδύνουν το 2013.

Αυτό αποδίδεται στο ότι οι πιέσεις από τις αγορές έχουν περιοριστεί όπως και σε άλλους παράγοντες όπως οι εκλογές στη Γερμανία.

Αν, όμως, αυτή δεν προχωρήσει, δεν πρόκειται να αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Η έρευνα στηρίζεται στις απαντήσεις στελεχών που έχουν επενδύσεις της τάξεως των 7,6 τρισ. δολαρίων.