A- A+
Ένας στους δύο δηλώνει ότι δεν θα πληρώσει τους φόρους στα ακίνητα το 2013 - Έρχεται πτώση τιμών
Αδυναμία πληρωμής των φόρων που θα επιβληθούν φέτος στην ακίνητη περιουσία δηλώνει ένα στους δύο ιδιοκτήτες, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πώλησης ή ακόμη και κατάσχεσής της.

Τα ευρήματα έρευνας που πραγματοποίησε η Kάπα Research και παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) είναι αποκαλυπτικά.

Σύμφωνα με αυτά, το 54% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει την επόμενη χρονιά να πληρώσει τους φόρους στα ακίνητα (ΦΑΠ, «χαράτσι», φόρος εισοδήματος) έναντι 32% που δηλώνει ότι μάλλον θα ανταποκριθεί.

Όσοι αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους ακινήτων στο μέλλον, θα επιλέξουν να πουλήσουν κάποιο ακίνητο, ακόμη και κάτω από την αντικειμενική του αξία ή να δανειστούν ή ακόμη και να αφήσουν τα ακίνητα να τα κατάσχει το Δημόσιο.

Μεγάλη πτώση στα ενοίκια

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, από τους ιδιοκτήτες επαγγελματικών χώρων το 24,7 % έχουν κενά/ελεύθερα ακίνητα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα σπίτια κυμαίνεται στο 12%.

Αυτό συμβαίνει παρά την καθολική μείωση των εισοδημάτων από εκμετάλλευση ακινήτων, την οποία επικαλούνται το 99,1% των ιδιοκτητών που ρωτήθηκαν σχετικά.

Η συντριπτική πλειοψηφία (πάνω από 80%) των ιδιοκτητών έχουν κάνει μειώσεις ενοικίων, που κυμαίνονται κατά μέσο όρο στο 25%, ενώ πάνω από 50% διαμορφώνεται το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι εισπράττουν τα ενοίκια με καθυστέρηση.

«Καλύτερα να νοικιάζεις»

Συντριπτικό (82,7%) είναι το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι η μίσθωση ακινήτων είναι δραστηριότητα που αποφέρει ζημιές και όχι κέρδη, ενώ περισσότεροι από τους μισούς θεωρούν ότι συμφέρει καλύτερα να νοικιάζει κανείς κατοικία, παρά να διαθέτει ιδιόκτητη.

Το 30% των ιδιοκτητών θεωρεί ότι η αντικειμενική αξία των ακινήτων τους είναι μεγαλύτερη από την εμπορική, ενώ το 22% ότι οι αντικειμενικές έχουν εξισωθεί με τις εμπορικές.

Ήδη, το 11% έχει επιχειρήσει να πουλήσει ακίνητα κάτω από την αντικειμενική αξία και το 6% σε τιμή ίση με την αντικειμενική.

Υπερτιμημένες οι κατοικίες

Εντωμεταξύ, μετά από έρευνα που πραγματοποίησε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εκτιμά ότι θα υπάρξει περαιτέρω υποχώρηση των τιμών στα ακίνητα, τοποθετώντας το απόθεμα των απούλητων κατοικιών μεταξύ 200.000 και 270.000.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι εν λόγω κατοικίες παραμένουν υπερεκτιμημένες σε ποσοστό 10% έως 30%, ενώ οι ειδικοί της αγοράς εκτιμούν ότι οι τιμές πώλησης θα μειωθούν κι άλλο εντός του προσεχούς εξαμήνου.

Οσον αφορά τη διάρκεια της κρίσης στην αγορά ακινήτων, αυτή θα απαιτήσει τουλάχιστον δύο έως τρία χρόνια μέχρι να βελτιωθεί.