A- A+
«Αδικαιολόγητες» καταθέσεις 6,9 δισ. ευρώ που βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού
Στα 6,9 δισ. ευρώ διαμορφώνονται οι καταθέσεις 24.710 φορολογουμένων που στάλθηκαν εκτός Ελλάδας μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Λήγει η προθεσμία δικαιολόγησής τους τέλος Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», στα δίχτυα του «Μεγάλου Αδελφού» έχουν πέσει 24.710 έλληνες μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού, οι οποίοι θα πρέπει να δικαιολογήσουν ως το τέλος Ιανουαρίου την προέλευση κεφαλαίων ύψους 6,9 δισ. ευρώ ή να αποδείξουν ότι αυτά προέρχονται από εισοδήματα για τα οποία έχουν καταβληθεί οι αναλογούντες φόροι.

Διαφορετικά θα κληθούν όχι μόνο να καταβάλουν πρόσθετους φόρους αλλά και να αντιμετωπίσουν τον εισαγγελέα για τα περαιτέρω.

«Η διαδικασία που εφαρμόζει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για τον εντοπισμό και κυρίως την είσπραξη των φόρων τέτοιων περιπτώσεων μπορεί να αποτελέσει πιλότο για τον έλεγχο όλων των φορολογουμένων που εμφανίζονται σε μια σειρά λίστες που ελέγχει το ΣΔΟΕ ή άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών» δηλώνει στο «Βήμα της Κυριακής» ο νέος γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης.

Ο ίδιος με την ιδιότητα του επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων έχει δημιουργήσει μια προηγμένη ηλεκτρονική εφαρμογή ώστε όσοι εντοπίζονται να έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό για να τα δικαιολογήσουν ή μη να συμπληρώσουν τα οικονομικά δεδομένα τους και να υπολογίζεται με συνοπτικές διαδικασίες ο πρόσθετος φόρος που πρέπει να καταβληθεί.

Πώς ελέγχονται τα εμβάσματα

Με νόμο του 2010 η ΓΓΠΣ μπορεί να αντλήσει στοιχεία απ’ όλες τις τράπεζες που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια για πολίτες που βγάζουν χρήματα στο εξωτερικό, και όχι μόνο.

Το μέτρο αυτό, πέραν του ότι εφαρμόζεται για τον εντοπισμό εστιών φοροδιαφυγής, αποτελεί και ένα αντικίνητρο για να μη βγουν χρήματα στο εξωτερικό και αποδυναμωθεί το τραπεζικό σύστημα.

Δεν πρόκειται για λίστες της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά για απευθείας λίστες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων που προέρχονται από στοιχεία τα οποία στέλνουν κάθε μήνα όλες οι τράπεζες ανεξαιρέτως.

Οι προθεσμίες

Το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε προς όλους τους «ύποπτους» καταθέτες μια συστημένη επιστολή, με την οποία τούς καλούσε να μπουν στην ειδική εφαρμογή του συστήματος Τaxis και να καταχωρίσουν τα οικονομικά δεδομένα τους.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι περίπου οι μισοί από τους φορολογουμένους που έλαβαν την παραπάνω επιστολή έχουν ερευνήσει το θέμα και έχουν ζητήσει διευκρινίσεις από ένα ειδικό γραφείο εξυπηρέτησης που έχουν δημιουργηθεί στο κεντρικό κτίριο της ΓΓΠΣ είτε με φυσική παρουσία είτε τηλεφωνικά.

Ηδη περίπου 3.000 άτομα έχουν εισέλθει στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή και έχουν καταχωρίσει κάποια στοιχεία για τα εισοδήματά τους ώστε να καλύψουν μέρος των καταθέσεων που έχουν βγάλει στο εξωτερικό.

Πώς τα δικαιολογούν

Τα περισσότερα στοιχεία έχουν να κάνουν με αυτοτελή φορολογούμενα ποσά που δεν τα είχαν καταχωρίσει στις φορολογικές δηλώσεις των προηγούμενων ετών, όπως είναι για παράδειγμα μερίσματα, τόκοι κτλ.

Ωστόσο σε οριστική διόρθωση των φορολογικών δεδομένων τους έχουν προχωρήσει μόλις 600 άτομα σε σύνολο περίπου 25.000.

Αυτό σημαίνει ότι ο δρόμος για την αύξηση των εσόδων του κράτους κατά περίπου 2,5 δισ. ευρώ από το σύνολο των 6,9 δισ. ευρώ είναι μακρός ακόμη.

Τι λέει η επιστολή

Στην επιστολή αναφέρεται ότι «από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών και ύστερα από επεξεργασία των δηλώσεών σας από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, προέκυψε ότι τα χρηματικά ποσά που έχετε μεταφέρει στο εξωτερικό από 1.1.2009 ως 31.12.2011 είναι μεγαλύτερα από τα προκύπτοντα κεφάλαια, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγρ. 2 του άρθρου 19 του Ν. 2238/1994, βάσει των δηλώσεών σας του οικον. έτους 2004 και επομένων.

Επειδή η προκύπτουσα διαφορά θεωρείται, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγρ. 3 του άρθρου 48 του Ν. 2238/1994 ως προσαύξηση περιουσίας που προέρχεται από άγνωστη ή μη διαρκή ή μη σταθερή πηγή ή αιτία, σας καλούμε σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 66, 67 και 67α του Ν. 2238/1994, εντός προθεσμίας 20 ημερών από την παραλαβή της παρούσης, να ενημερώσετε την ειδική εφαρμογή που λειτουργεί για τον σκοπό αυτόν στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, ώστε να τεθούν στη διάθεσή μας τα δεδομένα από τα οποία προκύπτουν τα κεφάλαια των προηγουμένων ετών σύμφωνα με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος κατά την κείμενη νομοθεσία.

Ταυτόχρονα θα δίδεται η δυνατότητα, εφόσον συντρέχει περίπτωση, ηλεκτρονικής υποβολής συμπληρωματικών δηλώσεων στον χρόνο που μεταφέρθηκαν χρηματικά ποσά στο εξωτερικό. Σημειώνουμε ότι για την είσοδο στην εφαρμογή απαιτούνται οι κωδικοί πρόσβασης μοναδικής σύνδεσης του φορολογουμένου για το Τaxisnet.

Σας επισημαίνουμε ότι εντός της ίδιας προθεσμίας θα πρέπει να υποβληθεί στην αρμόδια ΔΥΟ πλήρης φάκελος δικαιολογητικών που θα περιλαμβάνει:

α) Για τα κεφάλαια της παραγρ. 2 του άρθρου 19 του N. 2238/1994, όλα τα αντίγραφα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που έχουν υποβληθεί τουλάχιστον ως το οικον. έτος
2004.

β) Στοιχεία που να αποδεικνύουν το ακριβές ποσό του εμβάσματος στο εξωτερικό ή που να αποδεικνύουν ότι όλο το έμβασμα δεν ανήκει στο πρόσωπο που εμφανίζεται στα στοιχεία των τραπεζών.

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι η μη ανταπόκρισή σας στην πρόσκλησή μας αυτή, δηλαδή η μη συμπλήρωση του παραπάνω πίνακα ή η μη υποβολή του φακέλου δικαιολογητικών, θα έχει ως συνέπεια να εφαρμοσθούν άμεσα οι διατάξεις της παραγρ. 6 του άρθρου 18 του Ν. 4002/2011 όπως θα καθορισθούν με σχετική Υπουργική Απόφαση».