A- A+
Eurobank: Στα 5,8 δισ. ευρώ οι κεφαλαιακές ανάγκες - Ζημιές 223 εκατ. ευρώ στο γ΄ τρίμηνο
Στα 5,8 δισ. ευρώ προσδιορίστηκαν οι κεφαλαιακές ανάγκες της Eurobank από την Τράπεζα της Ελλάδος, λαμβάνοντας υπόψιν και την άσκηση της Blackrock για τις επισφάλειες και τις ζημιές από το PSI.

Η ανακοίνωση των
αποτελεσμάτων της Eurobank

Η τράπεζα ανακοίνωσε την Πέμπτη τα αποτελεσμάτα του γ΄ τριμήνου, με τις ζημιές να διαμορφώνονται σε 223 εκατ. ευρώ, λόγω αυξημένων προβλέψεων και μειωμένων εσόδων.

Οι συνολικές ζημιές από το PSI μετά την επαναγορά ομολόγων ανέρχονται σε 6 δισ. ευρώ, όσες είναι περίπου και οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης (5,8 δισ. ευρώ), όπως προσδιορίστηκαν από την ΤτΕ.

Η τράπεζα σωρευτικά από την αρχή της κρίσης έχει επιτύχει οργανική ενίσχυση των κεφαλαίων της κατά 1,9 δισ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, ο Δείκτης Βασικών Κυρίων Κεφαλαίων (EBA Core Tier I) διαμορφώνεται σε 11,5% (pro-forma) έναντι ελαχίστου 9%.

Αποτελέσματα γ' τριμήνου

Σύμφωνα με την τράπεζα στο γ΄ τρίμηνο του 2012 σημειώθηκαν τα εξής:

  • Αύξηση καταθέσεων στην Ελλάδα κατά €1δισ. το Γ΄ τρίμηνο, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
  • Μείωση καθαρών εσόδων από τόκους κατά 4% το Γ΄ τρίμηνο, λόγω του αυξημένου κόστους χρήματος, της διεύρυνσης των επιτοκίων διατραπεζικής, των μειωμένων εσόδων από ομόλογα και της καθυστέρησης της ανακεφαλαιοποίησης.
  • Περαιτέρω μείωση λειτουργικού κόστους κατά 5% στο Γ΄ τρίμηνο. Σωρευτική μείωση κατά 22% από το 2008.
  • Αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 17% του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, από 14% το Α΄ τρίμηνο του 2012. Έξαρση των νέων δανείων σε καθυστέρηση στην Ελλάδα το Β΄ τρίμηνο και βελτίωση το Γ΄ τρίμηνο.
  • Αύξηση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις συνολικά κατά 23% το εννεάμηνο του 2012.
  • Χρηματοδότηση διεθνών δραστηριοτήτων εξολοκλήρου από τοπικές καταθέσεις. Ανάκαμψη κερδοφορίας το Γ΄ τρίμηνο.