A- A+
Visa Europe: Πλησιάζει η «Μεγάλη Δευτέρα» των πιστωτικών καρτών
Η Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου εκτιμάται ότι θα είναι η μέρα με τις περισσότερες online αγορές στην Ευρώπη. Η Visa Europe, εκτιμά ότι 10 εκατ. συναλλαγές θα πραγματοποιηθούν κατά τη γνωστή και ως «Μεγάλη Δευτέρα».

Συγκεκριμένα, 565 εκατ. ευρώ αναμένεται να δαπανηθούν online με κάρτες Visa, ενώ η πλειοψηφία αυτών (80%) θα αφορά χρεωστικές κάρτες (debit).

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα δαπανηθούν κατά μέσο όρο σχεδόν 400.000 ευρώ κάθε λεπτό, ενώ οι συναλλαγές θα κορυφωθούν μεταξύ των ωρών 22.00 και 23.00 (20.00 και 21.00 GMT).

Η πλατφόρμα επεξεργασίας συναλλαγών της Visa Europe εκτιμάται ότι θα διαχειριστεί περίπου 7.000 συναλλαγές το λεπτό, καθώς οι Ευρωπαίοι καταναλωτές σπεύδουν να κάνουν τις απαραίτητες Χριστουγεννιάτικες αγορές τους, επιδιώκοντας να επωφεληθούν από online προσφορές και παράλληλα να αποφύγουν την πολυκοσμία των καταστημάτων.

Συμβουλές για ασφαλείς αγορές

Για να είστε πάντα ασφαλείς όταν κάνετε online αγορές, η Visa Europe συμβουλεύει τα ακόλουθα:

  • Χρησιμοποιείτε την τελευταία έκδοση λογισμικού για τον browser σας και βεβαιωθείτε ότι είναι πάντα ενημερωμένη.
  • Κάντε τις αγορές από καταστήματα που γνωρίζετε ή κάντε πρώτα έρευνα για να βεβαιωθείτε ότι είναι γνωστά και αξιόπιστα.
  • Βεβαιωθείτε ότι τα στοιχεία της κάρτας σας θα είναι κρυπτογραφημένα με ασφάλεια πριν σταλούν μέσω Διαδικτύου – βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το εικονίδιο με το κλειδί ή την κλειδαριά στο κάτω μέρος του παραθύρου του browser ή ότι η ηλεκτρονική διεύθυνση ξεκινάει με https:// και όχι με //
  • Κρατήστε αρχείο με τις online συναλλαγές σας, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρονικής διεύθυνσης των καταστημάτων. Κρατήστε επίσης ή τυπώστε τα στοιχεία της συναλλαγής που στέλνουν με e-mail πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα στους καταναλωτές.
  • Πριν προχωρήσετε σε αγορά, διαβάστε προσεκτικά την πολιτική αποστολής και επιστροφής προϊόντων, που θα πρέπει να αναγράφεται καθαρά στη σχετική ιστοσελίδα. Έτσι θα είστε σε θέση να γνωρίζετε αν μπορείτε, για παράδειγμα, να επιστρέψετε προϊόντα που δεν σας ικανοποιούν, αν δικαιούστε επιστροφή χρημάτων ή πιστωτικό σε περίπτωση παραλαβής ελαττωματικών προϊόντων.
  • Η ιστοσελίδα του καταστήματος θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει πληροφορίες για τους τρόπους αποστολής και τα σχετικά κόστη, τα νομίσματα στα οποία μπορεί να γίνει η συναλλαγή και τους ισχύοντες φόρους.
  • Αναζητήστε έναν αριθμό τηλεφώνου ή κάποια ηλεκτρονική διεύθυνση και σημειώστε τα ώστε να τα χρησιμοποιήσετε σε περίπτωση που θέλετε να κάνετε κάποια ερώτηση.

Οι προβλέψεις

Ο Dr Steve Perry, Εμπορικός Διευθυντής της Visa Europe, δήλωσε σχετικά:

«Η πρόβλεψη για φέτος είναι ότι τη «Μεγάλη Δευτέρα» θα σημειωθεί αύξηση της κατανάλωσης κατά 20% σε σχέση με το 2011 και για πρώτη φορά θα επεξεργαστούμε περισσότερες από 10 εκατ. online συναλλαγές σε μια μόνο μέρα σε όλη Ευρώπη.

Διαπιστώνουμε ότι οι καταναλωτές στρέφονται όλο και περισσότερο στο Διαδίκτυο για τις αγορές τους και αυτή η τάση αντανακλά την ασφάλεια που νιώθουν χρησιμοποιώντας τις κάρτες Visa για online συναλλαγές.

Ο όγκος των συναλλαγών που επεξεργαζόμαστε σε ημερήσια βάση και τα δεδομένα που μας δείχνουν τις τάσεις σε βάθος χρόνου, μας παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τη συμπεριφορά των καταναλωτών».

Όσον αφορά τα εμπορικά καταστήματα, η μέρα με τις περισσότερες αγορές είναι συνήθως δύο μέρες πριν τα Χριστούγεννα.

Το Σαββατοκύριακο 22 και 23 Δεκεμβρίου είναι πολύ σημαντικό για τις αγορές της τελευταίας στιγμής. Ειδικότερα, η Visa Europe εκτιμά ότι το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου θα είναι η μέρα με τις περισσότερες αγορές στα εμπορικά καταστήματα σε όλη την Ευρώπη.

Η Visa βασίζει τις εκτιμήσεις της σε πραγματικά στοιχεία δαπάνης και στις αντίστοιχες τάσεις Χριστουγεννιάτικης δαπάνης κατά τα προηγούμενα έτη. Περισσότερο από €1 στα €7 δαπάνης στην Ευρώπη γίνεται μέσω καρτών Visa, καθιστώντας αυτά τα στοιχεία έναν από τους πιο αξιόπιστους δείκτες της αγοραστικής συμπεριφοράς των καταναλωτών».