A- A+
Eurogroup: Δεν τα «βρήκαν» Ευρώπη - ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος - Νέα αναβολή για τη δόση
Χωρίς απόφαση για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, αλλά και για τη χρημοδότηση της χώρας μας τα επόμενα χρόνια, έληξε το Eurogroup της Τρίτης, μετά τις σοβαρές διαφωνίες μεταξύ του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης.

Το Ταμείο δε δέχεται να βάλει την υπογραφή του σε μία απόφαση που δε διασφαλίζει σε ένα βάθος χρόνου την ομαλή εκτέλεση του ελληνικού προϋπολογισμού.

Για το λόγο αυτό ζήτησε συμφωνία για την εξασφάλιση από σήμερα της χρηματοδότησης της χώρας μας έως και το 2016, ενώ οι Γερμανοί θέλουν να υπάρχει ρύθμιση μόνο για την περίοδο έως το 2014.

Η εξέταση του ελληνικού ζητήματος παραπέμφθηκε σε νέα συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Το Βήμα», οι υπουργοί Οικονομικών διέκοπταν συνεχώς τη συνεδρίαση προκειμένου να γίνουν διαπραγματεύσεις μεταξύ δύο, τριών ή και τεσσάρων χωρών και να γεφυρωθούν διαφορές και διαφωνίες που χωρίς αμφιβολία υπάρχουν.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει δυσκολέψει πολύ τις συζητήσεις, καθώς τηρεί άκαμπτη στάση, δείχνει ανυποχώρητο και όποτε εκδηλώνει διάθεση υποχώρησης διεκδικεί αντισταθμίσματα που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά.

Επικοινωνία των «τριών»

Επιπλέον οι ευρωπαίοι εταίροι φαίνεται πως διατηρούν και οι ίδιοι επιφυλάξεις για την ελληνική συνέπεια και συνδέουν την κάθε λύση με επιπρόσθετους όρους, οι οποίοι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί με ευκολία από την κυβέρνησή μας.

Αυτό εξηγεί και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ των κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη.

Κοινή είναι η πεποίθηση πάντως ότι η λύση, η όποια λύση, θα κρύβει δράκους και επαχθέστερους όρους, ειδικότερα στα ζητήματα εποπτείας.