A- A+
Απαισιοδοξούν όλοι στην αγορά ακινήτων - Αγοραστές και πωλητές αναμένουν πτώση των τιμών
Απαισιόδοξοι για την πορεία των τιμών στην αγορά ακινήτων παράμένουν πωλητές και αγοραστές, με τους δείκτες εμπιστοσύνης να έχουν κατακρυλήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα λόγω της κρίσης.

Όπως επισημαίνει σε ανάλυσή της η Eurobank αναφερόμενη στους δείκτες εμπιστοσύνης της αγοράς ακινήτων, ούτε οι κατασκευαστές (πλευρά της προσφοράς) ούτε οι καταναλωτές (πλευρά της ζήτησης) είναι αισιόδοξοι για το μέλλον.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης προσδοκιών των κατασκευαστών (κατασκευές κτιρίων) βρέθηκε στα μέσα του 2011 σε ιστορικώς χαμηλά επίπεδα και παρά την βελτίωση των τελευταίων μηνών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Όπως επισημαίνει η Eurobank, οι συναλλαγές στα οικιστικά ακίνητα έχουν μειωθεί θεαματικά, κυρίως λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας που επικρατεί στα νοικοκυριά τόσο για τα μελλοντικά τους εισοδήματα όσο και για την μελλοντική φορολογική μεταχείριση της ακίνητης περιουσίας.

Τα στοιχεία του ΙΟΒΕ για τον Οκτώβριο 2012 δείχνουν ότι μόλις το 1% των νοικοκυριών ίσως προβεί σε αγορά / κατασκευή κατοικίας τον επόµενο χρόνο, ενώ το 85% δηλώνει ότι δεν είναι καθόλου πιθανό να πραγµατοποιήσει σηµαντικές δαπάνες για ανανέωση ή βελτίωση της κατοικίας.

Επίσης, η πλειοψηφία των κατασκευαστών (42% των επιχειρήσεων) δηλώνει ότι αναμένουν να χρεώσουν χαμηλότερες τιμές για τις προς πώληση κατοικίες τους επόμενους τρεις μήνες, µε καμία επιχείρηση για πέμπτο κατά σειρά μήνα να µην αναμένει άνοδο.

Οι καταναλωτές με τη σειρά τους εμφανίζονται απρόθυμοι να προχωρήσουν σε επενδύσεις όσον αφορά την αγορά ακινήτων.

Η πορεία των τιμών

Οι τιμές των διαμερισμάτων το 3ο τρίμ. 2012 ήταν χαμηλότερες κατά 11,7% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος που συλλέγονται από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Οι τιμές έχουν μειωθεί συνολικά 24,3% σε σχέση με τα υψηλότερά τους επίπεδα το 3ο τρίμ. 2008.

Η ετήσια πτώση των τιμών για τα παλαιά διαμερίσματα (ηλικίας άνω των 5 ετών) το 3ο τρίμ. 2012 (-10,5%) ήταν μικρότερη από ότι για τα νέα διαμερίσματα (ηλικίας έως 5 ετών) (-13,5%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα υψηλά του 3ου τριμ. 2008 η πτώση των τιμών των παλαιών διαμερισμάτων είναι μεγαλύτερη (-24,9%) από ότι των νεότερων (-23,2%).

Από τις αρχές όμως του 2012 η σχέση αυτή αντιστράφηκε.

Η πτώση των τιμών παραμένει μεγαλύτερη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από ότι στις υπόλοιπες αστικές περιοχές της χώρας.

Συναλλαγές και άδειες

Ο αριθμός των συναλλαγών το 3ο τρίμ. 2012 ήταν 4,9 χιλ., μειωμένες 48,7% σε ετήσια βάση, όταν το 3ο τρίμ. 2008 ήταν 28,1 χιλ. (-82,4%).

Παρόμοια είναι τα ποσοστά πτώσης για τον όγκο των συναλλαγών (σε τετραγωνικά μέτρα) το 3ο τρίμ. 2012: -46,9% ετήσια πτώση και -81,7% σωρευτική μεταβολή από το 3ο τρίμ. 2008. Η αξία των συναλλαγών μειώθηκε επίσης 21,7% ετησίως και -85,3% σωρευτικά.

Ενδεικτικό της πτώσης των επενδύσεων στις κατασκευές στην Ελλάδα είναι και η πορεία του αριθμού των οικοδομικών αδειών.

Τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για τον αριθμό των οικοδομικών αδειών δείχνουν μεγάλη πτώση των αδειών για ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα.

Οι άδειες αυτές βρίσκονται σε συνεχή πτώση από το 2006 τόσο σε αριθμό όσο και σε εμβαδόν (τετραγωνικά μέτρα) και όγκο (κυβικά μέτρα).

Το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2012 μειώθηκαν κατά 27,6% σε αριθμό, κατά 23,2% σε επιφάνεια και κατά 23,0% στον όγκο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011.