A- A+
Καταργείται ο Τειρεσίας και δημιουργείται νέο σύστημα βαθμολόγησης των πελατών των τραπεζών
Σε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο αξιολόγησης και καταγραφής της πιστοληπτικής ικανότητας των δανειοληπτών σχεδιάζει να προχωρήσει η κυβέρνηση, καταργώντας τον Τειρεσία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μελετά την κατάργηση του συστήματος «Τειρεσίας» με τη μορφή που έχει σήμερα.

Σύμφωνα με τις προτάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης στους τραπεζίτες, θα αντικατασταθεί από ένα σύστημα αξιολόγησης της συναλλακτικής συμπεριφοράς των πολιτών με τις τράπεζες στα πρότυπα του βρετανικού μοντέλου.

Έρχεται pointsystem

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα σύστημα που θα απεικονίζει όλους τους δανειολήπτες και τις σχέσεις τους με κάθε τράπεζα (δηλαδή όλα τα δάνεια και τις κάρτες που έχει σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα), θεσπίζοντας… βαθμολόγιο (pointsystem) με βάση τη συμπεριφορά τους και σειρά άλλων κριτηρίων (π.χ. επάγγελμα, ηλικία κ.λπ.).

Ετσι η κάθε τράπεζα θα αναλαμβάνει η ίδια την ευθύνη της συναλλαγής-συνεργασίας με έναν πελάτη, κρίνοντας αν και πού είναι συνεπής και αξιολογώντας την πιστοληπτική ικανότητα του πελάτη της.

Στο νέου τύπου «Τειρεσία» θα μπορούσαν να καταγραφούν και οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, δίνοντας πραγματική εικόνα για το ποιος, ενώ διαθέτει σημαντικά κεφάλαια στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα, δεν πληρώνει τα δάνειά του, επικαλούμενος οικονομική ένδεια.

Ανάσα σε επιχειρήσεις

«Με τις υφιστάμενες διαδικασίες και λειτουργία, ο “Τειρεσίας” “πνίγει” την υγιή επιχειρηματικότητα. Θέλουμε το σύστημα να λειτουργεί ως αξιολόγηση των δανειοληπτών και των επιχειρήσεων όχι σαν απαγόρευση της τραπεζικής πρόσβασης», σχολίαζαν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.

Και εξηγούσαν ότι, αν κάποιος προμηθευτής του Δημοσίου σήμερα έχει ακάλυπτες επιταγές, οφείλεται στο ότι το Δημόσιο δεν προβαίνει σε πληρωμές.

Αυτός ο επιχειρηματίας, όμως, είναι πια εγγεγραμμένος στη «μαύρη λίστα» του «Τειρεσία».

Σήμερα υπολογίζεται ότι καταχωρισμένα στη «μαύρη λίστα» είναι περί τα 1,6 εκατ. φυσικά -και νομικά- πρόσωπα, επειδή δεν πλήρωσαν τις επιταγές ή τις δόσεις των δανείων τους.