A- A+
Ανθεκτικότητα εμφανίζουν τα επιτόκια των προθεσμιακών – Οι ευκαιρίες που υπάρχουν ακόμη
Σε υψηλά επίπεδα διατηρούνται τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, παρά την πτώση τους από τις εκλογές έως και σήμερα. Με μέσο επιτόκιο 4,50% δανείζονται οι τράπεζες από τους πελάτες τους.

Χαρακτηριστικά των τάσεων που επικρατούν στην εγχώρια τραπεζική αγορά είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, στα οποία αποτυπώνεται η κατάργηση αρκετών προγραμμάτων διάρκειας 12 μηνών και άνω, που διατίθονταν με ιδιαίτερα ελκυστικά επιτόκια.

Παρά την οριακή άνοδο των αποδόσεων στις νέες προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας έως και 12 μηνών, το μέσο επιτόκιο στο σύνολο των αποταμιεύσεων που είναι δεσμευμένα στις τράπεζες για διάστημα έως και 2 χρόνια υποχώρησε το Σεπτέμβριο.

Τα στοιχεία

Αναλυτικότερα, το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων έως και ενός έτους που συνάφθηκαν το Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στο 4,60% από 4,56% ένα μήνα νωρίτερα.

Ωστόσο, την ίδια περίοδο η μέση απόδοση του συνόλου των αποταμιεύσεων που βρίσκονται σε λογαριασμούς προθεσμίας υποχώρησε στο 4,65% από 4,69% τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η εξέλιξη αυτή συνδέεται με το γεγονός ότι αρκετές τράπεζες προχώρησαν το Σεπτέμβριο στην κατάργηση προγραμμάτων διάρκειας άνω των 12 μηνών, καθώς η αγορά αναμένεται να εισέλθει σε πτωτικό περιβάλλον επιτοκίων μετά την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ και τις επικείμενες συγχωνεύσεις.

Νέα προϊόντα

Παρ΄ όλα αυτά υπάρχουν ακόμη ευκαιρίες για «κλείδωμα» μίας καλής απόδοσης για διάστημα έως και 36 μηνών.

Μάλιστα, παρά την κατάργηση πολλών προϊόντων με αυτό το χαρακτηριστικό από ορισμένες τράπεζες, δεν λείπουν και νέες προτάσεις στην κατηγορία των προϊόντων μεσοπρόθεσμης διάρκειας.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις αποτελούν το νέο πενταετές καταθετικό προϊόν της Εθνικής Τράπεζας με μέσο επιτόκιο 4,60% και η νέα διετής προθεσμιακή της Eurobank με ετήσια απόδοση που φτάνει έως και το 4,50%.

Μπορείτε να βρείτε την ακριβή απόδοση για τα χρήματά σας με το εργαλείο σύγκρισης επιτοκίων του Moneyonline.gr, το οποίο έχει επικαιροποιηθεί μετά τις τελευταίες αλλαγές στα τιμολόγια των τραπεζών.