A- A+
Μείωση των υπολοίπων σε όλες τις κατηγορίες δανείων το Σεπτέμβριο – Τα επίσημα στοιχεία
Συνεχίστηκε και το Σεπτέμβριο η μείωση των υπολοίπων στα δάνεια, ως αποτέλεσμα της υποχώρησης των νέων χορηγήσεων. Τι δείχνουν τα στοιχεία για στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια.

Αναλυτικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα το Σεπτέμβριο του 2012 ήταν λιγότερο αρνητικός σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, διαμορφούμενος στο -4,5% από -4,8% τον Αύγουστο.

Η καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 468 εκατ. ευρώ, ρευστότητα που έφυγε από την αγορά μέσα σε ένα μήνα.

Στα στεγαστικά δάνεια, η καθαρή μείωση των υπολοίπων έφτασε τα 312 εκατ. ευρώ, καθώς οι νέες δανειοδοτήσεις παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής τους παράμεινε αμετάβλητος στο -4,2%.

Με ρυθμό -5,3% υποχώρησαν την ίδια περίοδο και τα υπόλοιπα των καταναλωτικών δανείων, τα οποία κατέγραψαν μία πτώση της τάξης των 109 εκατ. ευρώ.

Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, το Σεπτέμβριο του 2012, ήταν αρνητική κατά 158 εκατ. ευρώ (Σεπτέμβριος 2011: αρνητική καθαρή ροή 584 εκατ. ευρώ), ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης ήταν λιγότερο αρνητικός στο -4,9%, από -5,3% τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στο -4,6%.

Από την άλλη, η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν οριακά θετική κατά 2 εκατ. ευρώ τον επισκοπούμενο μήνα (Σεπτέμβριος 2011: αρνητική καθαρή ροή 108 εκατ. ευρώ).

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης ήταν λιγότερο αρνητικός σε σχέση με το προηγούμενο μήνα (Σεπτέμβριος 2012: -4,1%, Αύγουστος 2012: -4,7%).

Τα αναλυτικά στοιχεία (πηγή: ΤτΕ)