A- A+
Επιστρέφουν οι καταθέσεις από τα «σεντούκια» στις τράπεζες – Νέα άνοδος το Σεπτέμβριο
Στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιούνιο σκαρφάλωσαν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες στο τέλος Σεπτεμβρίου, καθώς συνεχίστηκε η επιστροφή κεφαλαίων στο σύστημα για τρίτο συνεχή μήνα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα υπόλοιπα των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις ελληνικές τράπεζες διαμορφώθηκαν στα 154,33 δισ. ευρώ, υψηλότερα κατά 931 εκατ. ευρώ σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα.

Από το τέλος του περασμένου Ιουνίου, η άνοδος των μεγεθών έχει φτάσει μέσα σε τρεις μήνες τα 3,7 δισ. ευρώ, ποσό που εκτιμάται ότι βρισκόταν εκτός τραπεζικού συστήματος λόγω της «δραχμοφοβίας» που προκάλεσε η διενέργεια των διπλών εκλογών και η αβεβαιότητα σε σχέση με τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.

Πάντως, ακόμη ένα σημαντικό μέρος των κεφαλαίων που «φυγαδεύτηκαν» λόγω του κλίματος ανησυχίας στις τάξεις των αποταμιευτών, παραμένει είτε στο εξωτερικό ή σε θυρίδες και προσωπικές κρυψώνες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά την άνοδο των μεγεθών, τα υπόλοιπα των αποταμιεύσεων που βρίσκονται στις τράπεζες υπολείπονται κατά 11,62 δισ. ευρώ σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο.

Εκτιμάται ότι με την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί και μεγάλο μέρος των χρημάτων αυτών θα επιστρέψει στα ταμεία των τραπεζών.