A- A+
Bertelsmann: Πώς η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή θα πλήξει ολόκληρη την υφήλιο
Δραματικές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία θα σημάνει η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και η επιστροφή της στη δραχμή, σύμφωνα με μελέτη του γερμανικού ιδρύματος Bertelsmann.

Σύμφωνα με την έκθεση που παρήγγειλε το ίδρυμα από την Prognos AG, ένα ενδεχόμενο Grexit θα οδηγούσε σε μία ανεξέλεγκτη πυρκαγιά όλη την Ευρώπη, ενώ θα έθετε σε κίνδυνο την ανάπτυξη στις ΗΠΑ, την Κίνα σε άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Βέβαια, το πλήγμα για την Ελλάδα θα ήταν εξίσου σημαντικό, καθώς η έξοδος από το ευρώ θα ακολουθούνται από μία εθνική χρεοκοπία, με μαζική υποτίμηση του νέου νομίσματος, έκρηξη της ανεργίας, μείωση της ζήτησης και άλλα προβλήματα, που σύντομα θα επηρεάσουν και τους εμπορικούς εταίρους της χώρας.

Μόνο για την Ελλάδα, η έκθεση εκτιμά ότι θα υπάρξει ζημία στην ανάπτυξη που μεταφράζεται σε 164 δισ. ευρώ ή 14.300 ευρώ κατά κεφαλήν μέχρι το 2020.

Το κόστος ενός ντόμινο

Για τις 42 μεγαλύτερες οικονομίες που παρακολουθεί το ίδρυμα, οι συνολικές ζημίες υπολογίζονται στα 674 δισ. ευρώ συνολικά.

Στην περίπτωση όπου τον δρόμο της εξόδου ακολουθήσει και η Πορτογαλία, τότε η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη.

Η ζημία μόνο για τη Γερμανία υπολογίζεται στα 225 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 καθώς εκτιμάται ότι θα υπάρξουν διαγραφές δανείων 99 δισ. ευρώ. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι συνολικές ζημίες στην ανάπτυξη υπολογίζονται στα 2,4 τρισ. ευρώ.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δραματική εάν εκτός ευρώ βρεθεί τελικά και η Ισπανία. Σε αυτήν την περίπτωση η μείωση της ανάπτυξης, μόνο για τη Γερμανία, υπολογίζεται ότι θα αγγίξει τα 850 δισ. ευρώ μέχρι το 2020, δηλαδή 10.500 ευρώ κατά κεφαλήν.

Στις ΗΠΑ, το αντίστοιχο μέγεθος υπολογίζεται στο 1,2 τρισ. ευρώ, ενώ για τις 42 χώρες που παρακολουθεί το ίδρυμα οι ζημίες υπολογίζονται στα 7,9 τρισ. ευρώ μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

«Πρέπει τώρα να εξασφαλίσουμε ότι θα αποτραπεί η μετάδοση της πυρκαγιάς» προειδοποιεί ο Aart De Geus, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ιδρύματος Bertelsmann.