A- A+
Τρόικα: Συμφωνήσαμε στα περισσότερα με την ελληνική κυβέρνηση - Στο «δρόμο» τα €31,5 δισ. (upd)
Σε συμφωνία για τα περισσότερα μέτρα της περιόδου 2013 - 2014, προκειμένου να εκταμιευτεί η επόμενη δόση των 31,5 δισ. ευρώ, έχει έλθει η τρόικα με την κυβέρνηση, σύμφωνα με ανακοίνωση των διεθνών δανειστών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18/10 09:58

Την ίδια στιγμή το πάντα καλά πληροφορημένο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel χαρακτηρίζει «κλειδωμένη» την αποδέσμευση της πολυπόθητης δόσης από την τρόικα, τονίζοντας ότι πρόκειται για ειλημμένη απόφαση.

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν το απόγευμα της Τετάρτης ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ, αναφέρεται ότι οι εκπρόσωποί τους συμφώνησαν στα περισσότερα εκ των βασικών μέτρων που απαιτούνται για την αποκατάσταση του ρυθμού υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και για να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της επανεξέτασης.

Σύμφωνα με την τρόικα, «οι συνομιλίες για τα εναπομένοντα θέματα θα συνεχιστούν από τις αντίστοιχες κεντρικές υπηρεσίες και μέσω τεχνικών εκπροσώπων επιτόπου, με στόχο την επίτευξη πλήρους συμφωνίας σε υπηρεσιακό επίπεδο τις επόμενες ημέρες. Επιπλέον, χρηματοδοτικά θέματα θα συζητηθούν μεταξύ των επίσημων δανειστών και της Ελλάδας».

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, τα στελέχη της ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ διεξήγαγαν «διεξοδικές και εποικοδομητικές συνομιλίες με τις αρχές σχετικά με τις πολιτικές που απαιτούνται για την αποκατάσταση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας, τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών με κοινωνικά ισορροπημένο τρόπο, καθώς και την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Spiegel: Έρχεται η δόση

Η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα είναι σύμφωνα με το Spiegel ειλημμένη, παρά τις επίσημες αναφορές, και θα γίνει σε «δεσμευμένο» λογαριασμό, ώστε αφ'ενός μεν να μείνει η χώρα στην Ευρωζώνη, αλλά χωρίς να μειωθεί η πίεση στην Αθήνα για υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, τη λύση αυτή καταρτίζουν με την τρόικα τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία.

Τα χρήματα της δόσης, όπως γράφει από την πλευρά της η Sueeddeutsche Zeitung, θα χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή του χρέους ενώ μισθοί, συντάξεις και επιδόματα θα πληρώνονται εξ ίδιων μέσων.

Τα 31,5 δισ. ευρώ θα έχουν εκταμιευτεί το αργότερα μέχρι το Νοέμβριο, σύμφωνα με τις πηγές, και επί της αποδέσμευσης θα αποφασίζει η τρόικα. Σύμφωνα δε με την SZ, η υπό κατάρτιση έκθεση της τρόικας θα φτάσει στις Βρυξέλλες στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Κύρια στόχευση του Βερολίνου είναι να αποφευχθεί τρίτο πακέτο για την Ελλάδα -υπερψήφιση του οποίου θα ήταν αρκετά δύσκολη από τη γερμανική Βουλή. Η επιλογή του δεσμευμένου λογαριασμού ωστόσο είναι, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, επιλογή που στηρίζει και η Γαλλία.

Σαμαράς: Κοντά σε συμφωνία

Ανάλογη εικόνα μετέδωσε και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος βρίσκεται στο Βουκουρέστι για το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, ο κ. Σαμαράς δήλωσε την Τετάρτη ότι οι απαιτήσεις της τρόικας μπορούν να συγκεραστούν με αυτές των κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση.

O ίδιος εκτίμησε πως η συμφωνία με τους εκπρόσωπους των δανειστών είναι πολύ κοντά, δηλώνοντας «αισιόδοξος ότι κάνουμε αυτό που πρέπει για να κλείσουμε μια συμφωνία και να την κλείσουμε γρήγορα, ώστε να κινηθούμε γρήγορα προς μια ανάκαμψη».

Στουρνάρας: Στα μέσα Νοεμβρίου τα λεφτά

Οι ρυθμίσεις στα εργασιακά και οι περικοπές στον αριθμό των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, αποτελούν τα μόνα ανοιχτά θέματα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Μιλώντας στους Financial Times τόνισε ότι εφόσον επιτευχθεί η συμφωνία την επόμενη εβδομάδα, η τρόικα θα μπορέσει να καταθέσει θετική έκθεση για την ελληνική οικονομία, ανοίγοντας τον δρόμο ώστε να λάβει η Ελλάδα τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ από το τρέχον πρόγραμμα, περί τα μέσα Νοεμβρίου.

«Έχουμε συμφωνήσει πλήρως σε όλα σχεδόν τα ζητήματα» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Στουρνάρας, σημειώνοντας ότι «αυτό που απομένει είναι ένας συμβιβασμός στις μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας και για τους δημοσίους υπαλλήλους και η ολοκλήρωση των μέτρων για τη μεταρρύθμιση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών για να υποχωρήσουν οι τιμές».