A- A+
«Φτερά» έκαναν 326 δισ. ευρώ καταθέσεων από τις χώρες του Νότου σε 12 μήνες
Σημαντικές εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες του Ευρωπαϊκού Νότου καταγράφηκαν τους προηγούμενους μήνες ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης της κρίσης χρέους. Πού κατευθύνονται οι καταθέσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, οι καταθέσεις που έφυγαν από τις τράπεζες της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας τους 12 μήνες έως τις 31 Ιουλίου 2012, ανήλθαν σε 326 δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών κεφαλαίων φαίνεται ότι κατευθύνθηκε στις τράπεζες του πυρήνα της Ευρωζώνης, καθώς οι καταθέσεις στις 7 χώρες που βρίσκονται έξω από το «μάτι του κυκλώνα», αυξήθηκαν την ίδια περίοδο κατά 300 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η φυγή των κεφαλαίων οδηγεί σε αποσύνθεση της ευρωζώνης και σε μεγαλύτερη απόκλιση μεταξύ του πυρήνα και της περιφέρειας.

Συγκεκριμένα, υπογραμμίζει ότι οι επιχειρήσεις πληρώνουν έως και 5% περισσότερο για να δανειστούν στην περιφέρεια, τονίζοντας ότι με τέτοιες αποκλίσεις δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη.

Για παράδειγμα το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων στην Ελλάδα διαμορφώθηκε τον περασμένο Ιούλιο στο 7% έναντι 4% στη Γερμανία.