A- A+
Der Spiegel: Η Μέρκελ θέλει να «κλειδώσει» τη θέση της Ελλάδας στο ευρώ
Έτοιμη να «κλειδώσει» την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ είναι η Γερμανία, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel. Επίθεσης φιλίας και από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατέληξε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη το Φθινόπωρο και είναι έτοιμη να δώσει στην Αθήνα περισσότερη ευελιξία στους όρους διάσωσης» μετέδωσε το Spiegel.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, η Ελλάδα έχει κάνει ανεπαρκή πρόοδο στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί στους διεθνείς πιστωτές ως αντάλλαγμα για περισσότερα κεφάλαια.

Προσθέτει ωστόσο ότι η κυρία Μέρκελ θεωρεί ότι είναι αναγκαίο να αποφευχθεί ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Αθήνα, δεδομένης της δυσκολίας να περάσει από το γερμανικό κοινοβούλιο, αναφέρει το Der Spiegel, χωρίς να κατονομάζει τις πηγές του.

Μάλιστα, φέρει τη γερμανίδα Καγκελάριο να έχει δηλώσει σε στενό της κύκλο ότι «πρέπει να βρούμε μία λύση».

Κάτι τέτοιο θα περιλαμβάνει την αναδιοργάνωση του τρέχοντος πακέτου βοήθειας, για παράδειγμα αυξάνοντας τις επερχόμενες δόσεις και μειώνοντας τις άλλες αργότερα.

Βαν Ρομπάι: Να μείνετε στο ευρώ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα πρέπει να αποκαταστήσει το ταχύτερο δυνατόν την αξιοπιστία της, τόσο έναντι του ελληνικού λαού όσο και των εταίρων της, προτού αρχίσει να ασχολείται με το θέμα της επιμήκυνσης.

Παράλληλα, πέρασε σαφές μήνυμα και ξεκαθάρισε ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι αυτές που θα κάνουν τη διαφορά ώστε ο έλληνας πολίτης να έχει ένα κράτος που θα του παρέχει αυτά που δικαιούται.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκφράζει την εμπιστοσύνη του στην ελληνική κυβέρνηση αλλά, εμφανώς καλά ενημερωμένος, υπογραμμίζει ότι δεν μπορούν μεμονωμένες ομάδες στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να εμποδίζουν τις αλλαγές.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο βέλγος πολιτικός στο ζήτημα της συλλογής των φόρων που όπως χαρακτηριστικά λέει είναι θέμα «κοινωνικής δικαιοσύνης».

Οι μεταρρυθμίσεις είναι άλλωστε ο μόνος τρόπος να δοθεί πειστική απάντηση σε όσους υποστηρίζουν ότι μια έξοδος της Ελλάδος από την ευρωζώνη είναι διαχειρίσιμη.

Ο κ. Βαν Ρομπέι εξηγεί μάλιστα ότι οι επιπτώσεις του απευκταίου «Grexit» μπορεί να υπερβούν την Ελλάδα.