A- A+
Εξαερώθηκαν 1,4 δισ. ευρώ από την αγορά μέσα σε ένα μήνα τον Ιούλιο
Σημαντική επιδείνωση σημείωσαν τα επίπεδα ρευστότητας που διοχετεύονται μέσω του τραπεζικού συστήματος στην εγχώρια αγορά τον Ιούλιο, καθώς οι κάνουλες των δανείων παραμένουν κλειστές.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, τον Ιούλιο ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε στο -4,8% τον Ιούλιο από -4,3% τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Η καθαρή ροή των δανείων την ίδια περίοδο ήταν αρνητική κατά 1,43 δισ. ευρώ έναντι θετικής ροής 13 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2011.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της πιστωτικής συρρίκνωσης τόσο στη λιανική τραπεζική, όσο και στην επιχειρηματική πίστη.

Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

Αναλυτικότερα, η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις τον Ιούλιο ήταν αρνητική κατά 937 εκατ. ευρώ (Ιούλιος 2011: θετική ροή 564 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης μειώθηκε σε -5,3% από -4,1% τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων μειώθηκε σε -5,1% από -3,9% τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκε σε -7,4% από -6,7% τον Ιούνιο του 2012.

Από την άλλη πλευρά, η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 33 εκατ. ευρώ (Ιούλιος 2011: αρνητική καθαρή ροή 53 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης ήταν λιγότερο αρνητικός σε σχέση με το προηγούμενο μήνα (Ιούλιος 2012: -5,3%, Ιούνιος 2012: -5,4%).

Στεγαστικά και καταναλωτικά

Στον αντίποδα, αρνητική κατά 459 εκατ. ευρώ ήταν η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Ιούλιο του 2012 (Ιούλιος 2011: αρνητική καθαρή ροή 497 εκατ. ευρώ).

Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα να διαμορφωθεί σε -4,3% από -4,4% τον προηγούμενο μήνα.

Στα στεγαστικά δάνεια η μηνιαία καθαρή αρνητική ροή έφτασε τα 292 εκατ. ευρώ και στα καταναλωτικά τα 165 εκατ. ευρώ.