A- A+
Ένα βήμα πριν την έξοδο από την Ελλάδα οι κυπριακές τράπεζες
Εναλλακτικά σχέδια για την αποχώρησή τους από την ελληνική αγορά εξετάζουν οι δύο μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες, Τράπεζα Κύπρου και Λαϊκή Τράπεζα. Ποια σενάρια «παίζουν».

Σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα Κύπρου σημειώνει ότι στα πλαίσια του ευρύτερου προγραμματισμού του για ενίσχυση της κεφαλαιακής της θέσης, καθώς και θωράκισης του ισολογισμού της, εξετάζει αριθμό επιλογών.

«Μια τέτοια πιθανή επιλογή είναι και η ανταλλαγή στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού του με μια από τις ελληνικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Σε δημοσίευμα της Καθημερινής Κύπρου επισημαίνεται ότι η διοίκηση της τράπεζας βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Alpha Bank για την ανταλλαγή δανειακών χαρτοφυλακίων.

Στο πλαίσιο αυτό η Τράπεζα Κύπρου θα δώσει στην Alpha Bank το δανειακό της χαρτοφυλάκιο που διατηρεί στην Ελλάδα, το οποίο θα ανταλλαγεί με το χαρτοφυλάκιο της δεύτερης στην Κύπρο.

Στο Βγενόπουλο η Marfin Egnatia;

Εξελίξεις αναμένονται και ως προς το μέλλον της Marfin Egnatia στην εγχώρια αγορά.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), στο δημοσίευμά της η Καθημερινή Κύπρου πέραν των διαπραγματεύσεων για την ανταλλαγή δανειακών χαρτοφυλακίων μεταξύ Alpha Bank και Τράπεζας Κύπρου αναφέρει και πως η MIG φέρεται να αποκτά το ελληνικό δίκτυο της Λαϊκής Τράπεζας, δηλαδή τη Marfin Egnatia.

Σχετικά με τη Λαϊκή Τράπεζα σημειώνεται ότι η εξαγορά των λειτουργιών της Τράπεζας στην Ελλάδα από τη MIG ή τον Ανδρέα Βγενόπουλο προσωπικά, θα έδινε μια λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Λαϊκή, λόγω της τεράστιας έκθεσής της σε επισφαλή δάνεια στην ελληνική αγορά.

Κάτι τέτοιο, μάλιστα, θα μπορούσε να δώσει μια τεράστια ανάσα στην τράπεζα, αφού θα αποτελούσε «ουσιαστικό άλμα προς την εξυγίανση», σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας.