A- A+
Ρέσλερ: Δε θέλουμε η Ελλάδα να πτωχεύσει, αλλά θα το αντέξουμε αν χρειαστεί
Σε νέες προκλητικές δηλώσεις για την Ελλάδα προχώρησε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, ο οποίος αφού επέκρινε όσους θέλουν την Ελλάδα εκτός ευρώ, τόνισε ότι αν αυτό συμβεί θα το αντέξει η ΕΕ.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), o κ. Φίλιπ Ρέσλερ επέκρινε το «λαϊκισμό» στο διάλογο για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη στον οποίο είπε ότι ολισθαίνουν κυβερνητικοί εταίροι, ενώ παράλληλα επέμεινε στην «δέσμευση» του ιδίου και του κόμματός του, των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), στη στενότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

«Ο λαϊκισμός για (την κρίση του) ευρώ δεν είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσουμε εγώ και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες», είπε ο Ρέσλερ σε συνέντευξη την οποία παραχωρησε στο περιοδικό Der Spiegel και δημοσιεύθηκε στην έκδοση του εβδομαδιαίου περιοδικού στο Διαδίκτυο χθες.

«Μπορούμε να διατηρήσουμε άθικτη την Ευρώπη και το ισχυρό της νόμισμα μόνο εάν έχουμε ένα ξεκάθαρο πλαίσιο κανόνων», συνέχισε ο Ρέσλερ.

Υπογράμμισε ότι η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), πρέπει είτε να πιέσει στελέχη της όπως ο Βαυαρός υπουργός Οικονομικών Μάρκους Σέντερ, ο οποίος τάχθηκε πρόσφατα υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα, να κατεβάσουν τους τόνους στις τοποθετήσεις τους, ή σε διαφορετική περίπτωση να τα απομονώσει.

Ο Ρέσλερ εμφανίστηκε επικριτικός έναντι του Σέντερ και του γενικού γραμματέα της CSU Αλεξάντερ Ντόμπριντ, ο οποίος τον περασμένο μήνα είχε επιτεθεί στον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δηλώνοντας ότι είναι αυθάδεια να παρουσιάζεται η Γερμανία ως μέρος του προβλήματος.

Ο Ντόμπριντ εξάλλου είχε καλέσει την Ελλάδα να αρχίσει να καταβάλει εν μέρει μισθούς και συντάξεις σε δραχμές, στο πλαίσιο μιας σταδιακής διαδικασίας εξόδου της χώρας από το ευρώ.

«Παρ΄ όλες τις προσπάθειες να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις, εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε προβλήματα σε ορισμένα Ευρωπαϊκά κράτη... πρέπει να τα προσεγγίζουμε με ορθή κρίση. Είναι εντελώς ανάρμοστο να υιοθετούμε οξείς τόνους σε τέτοιες καταστάσεις», ανέφερε ο Ρέσλερ.

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος --που είχε προκαλέσει κι ο ίδιος ένταση τον περασμένο μήνα, όταν είπε ότι το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν αποτελεί πλέον ταμπού-- επισήμανε πως παραμένει προσηλωμένος στην Ευρώπη.

Θέλει οικονομικό σύνταγμα

«Ήμουν πάντοτε υπέρ της Ευρώπης... Το κόμμα μου κι εγώ δεν θα συμφωνήσουμε να εκτραπούμε από την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», είπε στο Spiegel, προσθέτοντας πως τάσσεται υπέρ της εκχώρησης μεγαλύτερου μέρους της εθνικής κυριαρχίας της Γερμανίας στην ΕΕ.

«Χρειαζόμαστε έναν οδικό χάρτη για μια Ευρώπη των αξιών, οι οποίες πρέπει να είναι απαράβατες... ίσως ένα οικονομικό Σύνταγμα, κατόπιν ένα Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Δεν μπορούμε όμως να το κάνουμε βιαστικά».

Ο Ρέσλερ επέμεινε ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει περαιτέρω βοήθεια αν δεν εφαρμόσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση το γνωρίζει και ότι ελπίζει πως ενεργεί με αυτό κατά νου.

«Δεν θέλουμε η Ελληνική κυβέρνηση να πτωχεύσει αλλά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες εάν χρειαστεί», ανέφερε.