A- A+
Στη Μέρκελ για την επιμήκυνση ο Σαμαράς - Νέα σενάρια για «κούρεμα» στο χρέος
Αίτημα για την επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής αναμένεται να υποβάλει ο Πρωθυπουργός στη γερμανίδα Καγκελάριο που θα επισκεφθεί την άλλη Παρασκευή στο Βερολίνο.

Οι Financial Times μετέδωσαν την πληροφορία ότι στη συνάντηση αυτή θα υποβληθεί αίτημα για παράταση του χρόνου προσαρμογής κατά δύο έτη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Dow Jones Newswires, ο Αντώνης Σαμαράς θα συζητήσει με την Άγκελα Μέρκελ για την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα και θα αξιολογήσουν την πρόοδο της χώρας σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων

Ο Στέφεν Σέιμπερτ, εκπρόσωπος της καγκελαρίου, σημείωσε ότι ο κ. Σαμαράς δεν σχεδιάζει να συναντήσει άλλους γερμανούς υπουργούς.

«Η Καγκελάριος θα ακούσει αρχικά τι έχει να της πει ο κ. Σαμαράς σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα και την εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος» τόνισε σχετικά ο ίδιος.

Επιπλέον, δήλωσε πως η κυρία Μέρκελ παραμένει προσηλωμένη στην ισχύουσα συμφωνία όσον αφορά τις υποχρεώσεις της Ελλάδας για τις μεταρρυθμίσεις, μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θα ζητήσει μια παράταση δύο ετών.

Reuters: Νέο κούρεμα

Από την άλλη πλευρά το Reuters σε σχετικό του άρθρο επαναφέρει παλαιότερο δημοσίευμα για σχέδιο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Όπως αναφέρει, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι επεξεργάζονται επιλογές «τελευταίας ευκαιρίας» προκειμένου να μειώσουν το χρέος της Ελλάδας και να την κρατήσουν στην Ευρωζώνη, με την ΕΚΤ και τις άλλες Κεντρικές Τράπεζες να ετοιμάζονται να υποστούν ζημιές από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στη διάθεσή τους.

Σύμφωνα με το Reuters, ο στόχος είναι να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας κατά άλλα 70-100 δισ. ευρώ, ώστε να φτάσει στο πιο διαχειρίσιμο επίπεδο του 100% του ΑΕΠ.