A- A+
Τα 4 δισ. ευρώ έφτασαν τα «κόκκινα» δάνεια της Marfin Egnatia στην Ελλάδα
Στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζει η Λαϊκή Τράπεζα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα η Marfin Egnatia Bank. Περιορισμός των ζημιών δια της νομικής οδού.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), ο νέος πρόεδρος της τράπεζας κ. Α. Φιλίππου ανέφερε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο βρίσκεται σε επαφή με δικηγορικά γραφεία στο Λονδίνο, τα οποία θα αναλάβουν την υπόθεση, αφού ολοκληρωθεί πρώτα, εντός της ερχόμενης εβδομάδας, η κατηγοριοποίηση των δανείων.

Όπως είπε, ο ελεγκτικός οίκος KPMG αναμένεται στο τέλος Αυγούστου να καταθέσει την πρότασή του για αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας με προοπτική υλοποίησης της από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Βασικός στόχος είναι η συρρίκνωση του Ομίλου, που θα συνοδεύεται από μείωση δραστηριοτήτων και απολύσεις προσωπικού, μέσω σχεδίων πλεονασμού και πρόωρης αφυπηρέτησης.

Αρνητική απόκλιση

Σε σχετική ανακοίνωσή της η τράπεζα σημειώνει ότι τα μεγέθη της φέτος θα παρουσιάσουν αρνητική απόκλιση σε σχέση με τα αποτελέσματα της αντίστοιχης περιόδου του 2011 για την εξαμηνία που έληξε στις 30/06/2012.

Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι το ύψος των συνολικών προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις και άλλες πιθανές απομειώσεις την εξεταζόμενη περίοδο αναμένεται να είναι αυξημένο έναντι των προβλέψεων της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους.

Επιπρόσθετα, κατόπιν σχετικής υπόδειξης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, διευκρινίζεται ότι η αναφορά του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας σε σχετικές πρόσφατες δηλώσεις του, για τις εργασίες του Ομίλου στην Ελλάδα, αφορούσε τις πιθανές σωρευτικές μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις και όχι τις προβλέψεις όπως αφέθηκε να νοηθεί από κάποια ΜΜΕ.

Κλείσιμο μονάδων - απολύσεις

Στο δημόσιευμά του το ΑΠΕ-ΜΠΕ τονίζει ότι το σχέδιο της νέας διοίκησης της τράπεζας προβλέπει σε πρώτη φάση την πώληση θυγατρικών εταιρειών της Λαϊκής στο εξωτερικό.

Αναφορικά με το προσωπικό, η τράπεζα εφάρμοσε σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης για 185 άτομα, από τα οποία, όμως, μόνο 40 επέδειξαν ενδιαφέρον.

Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης και οι διαβουλεύσεις του Ομίλου με την Ενωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου για μείωση του μισθολογίου, όπως καθορίστηκε το Μάιο από τη Βουλή.

Σε εφαρμογή τέθηκε και το πρόγραμμα μείωσης του δικτύου καταστημάτων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.

Ηδη, τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 23, με προοπτική έως το τέλος του έτους να κλείσουν άλλα 21.

Στην Κύπρο, τα υποκαταστήματα της Λαϊκής Τράπεζας μειώθηκαν από 116 σε 105 και αναμένεται τον ερχόμενο χρόνο να κλείσουν άλλα 10.

Η αλλαγή προέδρου

Σημειώνεται ότι η κυπριακή κυβέρνηση, που είναι μέτοχος της Cyprus Popular Bank ζήτησε και έλαβε την παραίτηση του προέδρου της τράπεζας κ. Μιχάλη Σαρρή και το διοικητικό συμβούλιο εξέλεξε ομόφωνα τον Ανδρέα Φιλίππου.

Αφορμή για την παραίτηση του κ. Σαρρή αποτέλεσαν δηλώσεις του στο BBC στις οποίες κατηγορούσε την κυπριακή κυβέρνηση για λάθος χειρισμούς.

Στην επιστολή παραίτησής του ο κ. Σαρρής αφήνει νέες αιχμές κατά της κυβέρνησης για την απόφασή της να τον ...παραιτήσει, ωστόσο δε δίνει άλλη συνέχεια στο θέμα.

Η επιστολή Σαρρή

Στην επιστολή παραίτησής του ο κ. Σαρρή αναφέρει τα ακόλουθα:

«Ανέλαβα τη θέση του Προέδρου της Λαϊκής Τράπεζας στις αρχές του 2012, σε δύσκολους καιρούς για την Τράπεζα, κατόπιν πρόσκλησης από τους τότε μετόχους και με την προτροπή και σύμφωνη γνώμη των Αρχών.

Πρόσφατα, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας μού εξέφρασε προφορικά την επιθυμία του όπως αποχωρήσω από τα καθήκοντα μου αυτά, επισημαίνοντας ότι αυτή είναι και η θέση της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εφόσον αυτή είναι η επιθυμία του επόπτη και του κύριου μετόχου της Τράπεζας – που από τις 30 Ιουνίου 2012 είναι η Κυπριακή Δημοκρατία – τότε, ασφαλώς, θα τη σεβαστώ. Πιστεύω ότι αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για περαιτέρω σχόλια.

Λυπούμαι μόνο που αυτή η εξέλιξη δεν θα μου επιτρέψει να συνεχίσω να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στον τόπο μας από τη θέση αυτή σε μια δύσκολη περίοδο για το μέλλον όλων μας, που ήταν και ο μοναδικός λόγος που αποδέχτηκα τη θέση του Προέδρου της Τράπεζας.

Ευχαριστώ τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την εποικοδομητική μας συνεργασία και το προσωπικό και τους πελάτες της Τράπεζας για την εμπιστοσύνη με την οποία με περιέβαλαν.

Εύχομαι κάθε καλό για την Τράπεζα και τον τόπο μας».