A- A+
Ξεκίνησε η «μάχη» για την απόκτηση της Εμπορικής - Τί προσφέρουν οι 3 ενδιαφερόμενοι
Δεσμευτικές προτάσεις για την απόκτηση της Εμπορικής κατέθεσαν την Τετάρτη το απόγευμα οι Εθνική Τράπεζα, Alpha και Eurobank, στο πλαίσιο της δεύτερης κίνησης συγκέντρωσης του κλάδου μετά το deal Πειραιώς – ΑΤΕ.

Οι σχετικοί φάκελοι κατατέθηκαν στην έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες, από όπου θα δοθεί το τελικό «ΟΚ» για τη λύση που θα προκριθεί και στο Παρίσι, στη Credit Agricole, μέτοχο της Εμπορικής, που θα αποφασίσει με ποιον θα συμπορευτεί στην Ελλάδα.

Κατά ορισμένες πληροφορίες, το σχέδιο των τριών ελληνικών ομίλων προβλέπει τη συγχώνευση δια απορροφήσεως της Εμπορικής Τράπεζας με ανταλλαγή μετοχών και χωρίς κανένα τίμημα.

Επιπλέον, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η γαλλική θυγατρική θα συνενωθεί με τους ελληνικούς ομίλους, αφού προηγουμένως ανακεφαλαιοποιηθεί επαρκώς από την Credit Agricole.

Εκτιμάται ότι οι Γάλλοι θα χρειαστεί να εισφέρουν «φρέσκα» κεφάλαια ύψους 2,5 – 3 δισ. ευρώ, προτού συγχωνεύσουν την Εμπορική με μία από τις τρεις ενδιαφερόμενες ελληνικές τράπεζες.

Στο νέο σχήμα εκτιμάται ότι η Credit Agricole θα διαθέτει ποσοστό χαμηλότερο του 10%, ενώ άγνωστη παραμένει η συμμετοχή του γαλλικού ομίλου στις επερχόμενες αυξήσεις κεφαλαίου που θα ακολουθήσουν.