A- A+
Νέα μέτρα: Σύνταξη στα 66 και πλαφόν €2.500, μειώσεις σε εφάπαξ και επιδόματα
Νέα μέτρα περιορισμού των κρατικών δαπανών για συντάξεις και επιδόματα φέρεται να έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την εξοικονόμηση πόρων 11,5 δισ. ευρώ.

Οι μειώσεις αυτές στις δαπάνες του κράτους είναι απαραίτητες για τη διαμόρφωση του πακέτου περικοπών της περιόδου 2013 - 2014, που αποτελεί προϋπόθεση για την καταβόλή των επόμενων δόσεων του δανείου προς τη χώρα μας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», το νέο πακέτο μέτρων περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

- Αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 66 έτη από το 2013 και ενδεχομένως στα 67 έτη από το 2015 με στόχο την εξοικονόμηση 1,2 δισ. ευρώ

- Μείωση κύριων και συντάξεων ύψους 1.400 - 1.500 ευρώ και άνω κατά 10% με στόχο την εξοικονόμηση επιπλέον 280 εκατ. ευρώ

- Επιβολή πλαφόν στο σύνολο των κύριων και επικουρικών συντάξεων που μπορεί κάποιος να λαμβάνει στα 2.500 ευρώ

- Μείωση του εφάπαξ κατά 23% κατά μέσο όρο

- Θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για την χορήγηση προνοιακών επιδομάτων με όριο τα 30.000 ή τα 45.000 ευρώ - Καταβολή ολόκληρων των επιδομάτων μόνο σε όσους δηλώνουν εισοδήματα χαμηλότερα του αφορολόγητου (5.000 ευρώ) και των μισών επιδομάτων για τους υπόλοιπους

Το Σεπτέμβριο επιστρέφει η τρόικα

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής η τελευταία συνάντηση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της τρόικας πριν την επιστροφή τους στην Αθήνα τέλη Αυγούστου - αρχές Σεπτεμβρίου.

Οι εκκρεμότητες που απομένει να καθοριστούν αυτήν την εβδομάδα σχετίζονται με το κλείσιμο της «τρύπας» του φετινού προϋπολογισμού και την οριστικοποίηση ορισμένων ακόμη μέτρων που απομένουν για να κλείσει οριστικά το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων έχει συμφωνηθεί.

Τα υπόλοιπα θα σταλούν στις έδρες των επιτηρητών της Ελλάδας, για να πάρουν την τελική έγκριση πριν την επιστροφή των υψηλών κλιμακίων της τρόικας στην Αθήνα.