A- A+
Reuters: Προ των πυλών νέα διαγραφή του ελληνικού χρέους κατά 70 - 100 δισ. ευρώ
Σε ένα σχέδιο μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους κατά 70 - 100 δισ. ευρώ, με την ανάληψη των σχετικών ζημιών από την ΕΚΤ και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες, επεξεργάζεται η ΕΕ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, με τον τρόπο αυτό στόχος είναι να περιοριστεί το χρέος της χώρας μας στο 100% του ΑΕΠ, επίπεδο που θεωρείται διαχειρίσιμο.

Αυτό θα απαιτήσει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες να αναλάβουν ζημιές στα ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα που κατέχουν, ενώ θα μπορούσε να περιλαμβάνει την ανάληψη ζημιών ακόμα και από τις εθνικές κυβερνήσεις.

«Η προτιμώμενη επιλογή είναι να αναλάβουν το κόστος μόνο η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες, αλλά αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης της κεντρικής τράπεζας ή κάποιων εθνικών κεντρικών τραπεζών», σημειώνουν οι αξιωματούχοι.

Τι συζητείται για Ελλάδα

Το πρακτορείο αναφέρει ότι ο σχεδιασμός βρίσκεται ακόμα στα αρχικά σχέδια και δεν έχουν ληφθεί επίσημες αποφάσεις.

Αλλά υπάρχει η εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι εκτός στόχων όσον αφορά τη βελτίωση των οικονομικών της και χρειάζεται επιθετική δράση για να κρατηθεί η χώρα στην Ευρωζώνη.

Οι αξιωματούχοι περιγράφουν την περαιτέρω αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους σαν την τελευταία ευκαιρία να αποκατασταθεί η φερεγγυότητα της χώρας, καθώς ο συμφωνημένος στόχος για τον περιορισμό του χρέους στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 θεωρείται ήδη μη επιτεύξιμος.

Ναι από ΔΝΤ

Το πρακτορείο σημειώνει εξάλλου ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι θετικά διακείμενο σε αναδιάρθρωση των δανείων που βρίσκονται στα χέρια του επίσημο τομέα (official sector involvement – OSI).

«Αν ήταν να βάλω ένα ποσοστό πιθανότητας στο να προχωρήσει το OSI στην Ελλάδα θα έλεγα ότι είναι 70%» δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της Ευρωζώνης που συμμετέχει στις διαβουλεύσεις.

Μια από τις επιλογές που εξετάζονται περιλαμβάνει την ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες στην Ευρωζώνη να προχωρούν σε απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους κατά 30%.

Η σύνθεση του χρέους

Το ελληνικό χρέος που βρίσκεται στα χέρια του επίσημο τομέα – και περιλαμβάνει τα διμερή δάνεια προς την Ελλάδα – είναι περίπου 220 - 230 δισ. ευρώ, αναφέρει το πρακτορείο.

Μια απομείωση της τάξης του 30% θα ξεπερνούσε σε αυτό το πλαίσιο τα 70 δισ. ευρώ, όπως δηλώνει στο πρακτορείο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ένας δεύτερος αξιωματούχος τοποθέτησε το μέγεθος στα 70 με 100 δισ. ευρώ, ανάλογα με το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία.

Ηλίθιοι χειρισμοί

«Το μεγάλο λάθος ήταν ότι δεν προσπαθήσαμε να κουρέψουμε τα ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα που βρίσκονταν στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια των εθνικών κεντρικών τραπεζών. Αυτό ήταν πραγματικά ηλίθιο» δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters.

Σε πολιτικό επίπεδο ενδεχομένως να είναι πιο εύκολο να δεχτούν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες την απομείωση στα ομόλογα τους, αντί για τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης που σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα υποστούν άμεσα τις ζημιές.

Ωστόσο, η διαδικασία αναμένεται να παρουσιάσει επιπλοκές. Σε ένα πρώτο στάδιο, αρκετές από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν, εκτιμούν οι αξιωματούχοι.

Ερωτηθείς για την έκθεση συγκεκριμένων εθνικών κεντρικών τραπεζών στην Ελλάδα, ο ένας από τους τέσσερις αξιωματούχους με τους οποίους συνομίλησε το Reuters δήλωσε: «Η Γαλλία έχει ένα τεράστιο ποσό. Πολύ μεγάλο».

Σε ερώτηση αν αυτό σημαίνει ότι μερικές κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν σημείωσε: «Ναι, αλλά και τι έγινε;».